Екс-бойовик збройних формувань так званого “ДНР” повернувся додому (відео)

Екс-бойовик збройних формувань так званого “ДНР” повернувся додому. Чоловік служив у незаконних збройних формуваннях у 2015 році. Протягом трьох тижнів він охороняв військову частину, однак жодного разу не стріляв в українських військових.

Про це Харків Times повідомили власні джерела у правоохоронних органах.

Як розповів сам бойовик, 25-річний уродженець Макіївки, чоловік його сестри двічі пропонував йому приєднатися до збройних формувань. Вперше він відмовився, а наступного разу – погодився через фінансову скруту. Командування йому обіцяло платити 500 доларів на тиждень, але жодного разу грошей він не бачив.

Чоловік двічі тікав з військової частини: перший – коли його батько потрапив до лікарні, вдруге – на похорон. За словами чоловіка, він не хотів воювати і пішов служити виключно з фінансових міркувань, однак очікував на людське ставлення керівництва, проте дарма: “Тих, хто п’є, карають на гроші, або садять на ями. В основному тих, хто не підкоряється – садять, деяких – б’ють. Більшість – або алкоголіки, або наркомани, тобто мало таких адекватних людей”, – поділився він.

Коли хлопець втік вдруге, він переховувався в Донецьку, згодом – втік до Російської Федерації, мовляв: на шляху до України стоїть чимало блокпостів бойовиків, тож чоловік боявся через них їхати. Протягом чотирьох років екс-бойовик жив та працював у Росії, проте весь цей час волів опинитися вдома – в Україні: “Мій товариш жив в Запоріжжі, він мені і порадив. Каже: “є така програма – захист такий. Приїжджаєш і розмовляєш зі співробітниками СБУ та тебе проводять як захист свідків. У Білорусію я приїхав, перетнув кордон. Тут мене співробітники СБУ нормально зустріли, спокійно поспілкувалися, ніхто мене не бив. У ДНР кажуть, що коли СБУ тебе приймає – тобі відразу там нігті, волосся підпалюють. Я переконався, що все це брехня, але спочатку я боявся”, – розповів він.

Програма СБУ “на тебе чекають вдома” діє з серпня 2015 року. Нею скористалися сотні екс-бойовиків, які прийняли рішення жити мирним життям в Україні та не брати зброю до рук. Вже тут вони знайшли роботу, а дехто – побудував родину. Щоб стати учасником програми, необхідно звернутись до співробітників СБУ або самому, якщо ви впевнені , що знаходитеся у безпеці, або через родичів чи людей, якім довіряєте – у випадку, якщо знаходитеся на окупованій території, або в Російській Федерації. Контакти для зв’язку із СБ України:

  • Тел.: 050-831-26-22 або 073-042-06-02 (для дзвінків тільки з підконтрольної Україні території).
  • E-mail: [email protected].
  • Сторінка Facebook для листування: https://www.facebook.com/dorogamira

Умови участі у програмі прості:

  • Людина не скоювала жодних тяжких злочинів, на окупованій території: вбивства українських військовослужбовців та громадян, розкраданнь, ґвалтувань, тощо;
  • Людина готова сприяти в розкритті злочинів, вчинених у зв’язку із створенням або діяльністю такої групи чи формування, та припиненні їх діяльності.