Працівникам підшипникового заводу заборгували понад 40 млн грн

Фото: соцсети

Працівникам Харківського підшипникового заводу (ХАРП), який належить корпорації УПЕК, з жовтня 2019 року заборгували близько 44 млн грн.

Про це Харків Times стало відомо з повдомлення Суспільного з посиланням на начальницю управління з питань праці регіонального управління Держпраці Марини Кочукової.

За її словами, на заводі зараз працюють близько тисячі працівників.

“Зверталися працівники ХАРП неодноразово, що має місце заборгованість, що не виплачується заробітна плата. В період карантину перевірки не проводились. Надходило багато звернень, зайшло також колективне звернення — майже 300 працівників написали скаргу щодо невиплат заробітної плати”, — говорить Кочукова.

За її словами, заборгували працівникам всі підприємства, які входять до індустріальної групи “УПЕК” (Української промислової енергетичної компанії).

“Вони пояснюють, що немає обсягів робіт, немає замовлень. Що їм не сплачують за вже виконані роботи. Ми лише в інтересах працівників діємо”, – зауважила чиновниця.

Зокрема, заборгованість заробітної плати є на Лозівському ковальсько-механічному заводі. За словами Кочукової, інспекція Держпраці також проводила перевірку на ЛКМЗ через заборгованість у 23 мільйони. Після цього значну частину боргів виплатили, нині підприємство винне працівникам 5 млн гривень.

“Погашення залежить від самого підприємства, чи знайдуть вони шляхи збуту своєї продукції”.

Як повідомляв Харків Times, 17 липня біля будівлі Харківської обласної адміністрації близько 70 працівників заводу ХАРП, що належить корпорації УПЕК, вимагали погашення заборгованості із зарплатні.

Наступного тижня, 22 липня, працівники підшипникового заводу заблокували вивіз продукції з підприємства, вимагаючи виплати заборгованості по заробітній платі.