Виробництво фейкового Nike в Харкові – під підозрою двоє чоловіків і громадянка Китаю

Фото: hk.npu.gov.ua

Поліція Харкова проводить розслідування за фактом організації підпільного цеху, на якому підробляли продукцію всесвітньо відомих торгових марок, а потім реалізовували фейкові вироби.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіціі області.

Факт незаконного використання знака торгівельної марки NIKE встановили представники цієї компанії. Вони повідомили українським правоохоронцям, що 28-річна громадянка Китаю, яка живе в Харкові, через Інтернет-магазин пропонує клієнтам текстильні вироби, марковані словесними і зображувальними торгівельними марками NIKE. Так, в даному Інтернет-магазині можна було купити спортивні костюми, брюки, кельми, шорти з логотипом NIKE. При цьому представник бренду підкреслив, що компанія не надавала зазначеній жінці і організованій нею Інтернет-крамниці права на використання їхніх торгівельних марок.

Щоб упевнитися в своїх підозрах, представник компанії замовив в зазначеному магазині шорти. В якості оплати йому запропонували різні способи, в тому числі перерахувати гроші за товар на картку одного з банків. Факт продажу фальсифікованої продукції був задокументований працівниками поліції. Інформація внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст.229 КК (незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару).

Під час досудового розслідування слідчі встановили осіб, причетних до скоєння кримінального злочину. Ними виявилися 28-річна громадянка Китаю, яка організувала і адмініструвала сайт з продажу товарів з незаконним використанням знаків для товарів і послуг, а також здійснювала реалізацію фальсифікованої продукції на території ТЦ «Барабашово». До незаконного бізнесу також виявився причетним 39-річний чоловік, керівник цеху з виробництва спортивного одягу, а також 34-річний харків’янин, який керував роботою цеху з виробництва шовкографії.

28 липня 2020 слідчі провели ряд обшуків у фігурантів, під час яких виявили та вилучили близько двох тисяч одиниць вже готового товару на суму понад 2 млн гривень. Крім того, поліцейські вилучили 11 верстатів для виготовлення одягу, 77 швейних машин, близько 70 матриць з логотипами, 150 відер з фарбою, 160 рулонів тканини, викрійки і фурнітуру, комп’ютерне обладнання, записи «чорної» бухгалтерії, документацію, різноманітне сучасне обладнання та інші докази незаконної діяльності фігурантів.

Наразі встановлюється повне коло осіб, причетних до скоєння вказаного кримінального злочину, вирішується питання про повідомлення про підозру особам, причетним до протиправної діяльності. Згідно санкції статті їм загрожує штраф від 170 тисяч до 255 тисяч гривень з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові накрили цех з виробництва фейкового NIKE, на якому вилучили продукції на 2 млн грн.