Будівлю по вул. Сумській, 28 планують знову визнати пам’яткою історії – обладміністрація

Фото: Prymasal / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Будівлю по вул. Сумській, 28, планують визнати пам’яткою історії місцевого значення. Відповідні документи підготував Департамент культури і туризму ХОДА.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі обладміністрації.

“Попри низку судових рішень позиція Департаменту культури і туризму стосовно будівлі, розташованої за адресою вул. Сумська, 28, залишається незмінною. Вказаний об’єкт є пам’яткою культурної спадщини відповідно до статті 1 Закону України “Про охорону культурної спадщини”, – говорять у Департаменті культури і туризму.

Нещодавно департамент спільно з фахівцями та співробітниками Науково-методичного центру охорони культурної спадщини завершив роботу зі складання облікової документації на будівлю як пам’ятку історії місцевого значення: “Будинок-садиба, в якому народився, мешкав і викладав музику Сергій Борткевич, відомий український і австрійський композитор (1877-1952)”).

“Вказана робота потребувала певного часу. Відповідні матеріали будуть спрямовані до Міністерства культури та інформаційної політики України. Сподіваємось на підтримку центрального органу виконавчої влади з питань охорони культурної спадщини”, – додали в департаменті.

Як повідомляв Харків Times, тимчасова комісія Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури обласної державної адміністрації підтримала проєкт реконструкції будівлі по вул. Сумській, 28 під торговельно-офісний центр.

Будинок належав поляку Едварду Борткевичу – поміщику та власнику винокурного заводу поблизу Мерефи. У ньому народився у 1877 році та мешкав близько 40 років композитор Сергій Борткевич. Після приходу до влади більшовиків будинок та інше майно родини було націоналізовано. У листопаді 1920 року Борткевич із сім’єю був змушений виїхати до Константинополю. З 1922 року мешкав у Відні, де помер 1952 року.