Помер харківський підприємець Борис Фельдман

Сьогодні, 27 липня, помер харківський підприємець, голова Ради співзасновників концерну “АВЕК” Борис Фельдман, батько народного депутата України Олександра Фельдмана.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Олександра в Фельдмана у Facebook.

“Тата не стало”, – коротко повідомив нардеп.

Борис Якович Фельдман був одним з найстаріших і найбільш шанованих харківських підприємців, що починали свій бізнес ще у 80-ті, на зорі кооперативного руху. Був головою Ради засновників концерну “АВЕК”, стояв біля витоків створення Торгового центру “Барабашово”.

Борис Фельдман народився у Харкові, у робітничій родині. Батько пропав безвісти в боях під Сталінградом. Фельдман закінчив залізничний технікум, потім – Український заочний політехнічний інститут за спеціальністю “Верстати, інструменти, технологія машинобудування”. Працював інженером, за його спогадами, сім’я жила дуже скромно, й він підробляв, як міг.

Після виходу указу про розвиток кооперативного руху вже через місяць (у 1988 році) заснував один з перших у Харкові кооперативів – “Монтажник”. Придумав власну технологію виготовлення алюмінієвих рам і налагодив у Харкові їх виробництво. Потім був заснований кооператив “Ремонтник”, де ремонтувлись “Волги”. На початку 90-х років обидва кооперативи й ще кілька підприємств, що на той час належали сім’ї Фельдманів, об’єдналися у виробничо-комерційну фірму “АвтоЕкспресКонструкція” (ВКФ “АВЕК”). Згодом з неї виріс концерн “АВЕК”, який займається 33 видами діяльності та є власником найбільшого в Європі ТЦ “Барабашово”.

Борис Фельдман – лауреат Всеукраїнських конкурсів з архітектури та будівництва, член Спілки архітекторів України. За реалізацію ряду великих інфраструктурних проектів, підтримку значущих гуманітарних програм у галузі науки, культури та мистецтва нагороджений орденом “За заслуги” 3 ступеня. Писав вірші, випустив кілька поетичних збірок.