Правоохоронці вручили підозру можливому спільникові “луцького терориста”

Фото: hk.npu.gov.ua

Співробітники прокуратури Харківської області сьогодні, 22 липня, вручили підозрe можливому спільникові “луцького терориста” 43-річному Дмитру Михайленку за ч.1 ст. 263 Кримінального кодексу (незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами, або вибуховими речовинами).

Про це Харків Times повідомив прес-секретар прокурора Харківської області Дмитро Чубенко.

“Звинувачення планує вимагати запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 діб без можливості внесення застави”, – сказав він.

Також сьогодні журналістам стало більше відомо про особу підозрюваного. 43-річний Дмитро Михайленко займається волонтерською діяльністю, неодноразово їздив до зони проведення Операції об’єднаних сил (раніше – антитерористичної операції).

Мати Михайленко розповіла журналістам видання NewsRoom, що коли в Україні почалася війна, чоловік хотів піти служити до армії, проте не пройшов медичну комісію, оскільки її син багато років тому потрапив в аварію та переніс сім операцій. “Після того, що сталося, він став дуже запальним. Хоча навчання не кинув, ходив на пари навіть на милицях”, – сказала жінка. За її словами, останнім часом син був нервовим, був незадоволений ситуацією в країні, оскільки на думку Михайленка, нинішній президент України веде країну в неправильному напрямку. Однак про зброю мати, за її словами, не здогадувалася.

Начальник слідчого управління ГУ НП області Сергій Чиж повідомив журналістам, що під час обшуку чоловік поводився адекватно. “На словах він сказав, що зброя йому потрібна для самозахисту. Поліція та співробітники служби безпеки України були спрямовані на контакт і комунікацію. Під час обшуків ми знайшли контакт, він поводився адекватно, що міг – розповідав, в тому числі – про волонтерську діяльність. Максимально показував зброю, яка у нього була, і віддав її, проте це його не звільняє від кримінальної відповідальності “, – розповів Чиж.

За словами Чижа, з усієї зброї та боєприпасів, які виявили оперативники в будинку Михайленка, експерти зняли відбитки. Всього на даний момент призначено 12 експертиз. Хоча цієї ночі відділ комунікацій ГУ НП, посилаючись на слова керівника Нацполіціі області Валерія Сокуренка, написав, що правоохоронці вже встановили причетність харків’янина до “луцького терориста” Максима Кривоша, сьогодні керівництво поліції вже змінило позицію. “Це одна з версій, ми повинні обов’язково її розглянути і в рамках чинного законодавства її відпрацювати”, – сказав Чиж.

Також правоохоронці вже не наполягають на озвучену раніше інформацією про те, що Михайленко отримав зброю від “луцького терориста” поштою, а називають таку версію лише однією з кількох. “Ми розглядаємо версію: канал надходження зброї – це чи посилка, чи самопривіз, чи хтось привіз”, – сказав Чиж.

Обирати запобіжний захід для Михайленко будуть завтра в Орджонікідзевському районному суді Харкова. Час засідання на даний момент невідомий.

Як повідомляв Харків Times, ввечері 21 липня співробітники СБУ та Нацполіціі затримали кількох спільників “луцького терориста” Максима Кривоша, в тому числі одного – у Харкові.

Поліція розповіла деталі затримання ймовірного спільника “луцького терориста”. Пізніше стало відомо його ім’я.