СБУ затримала на кордоні колишнього заступника директора “Заводу ім. Малишева” з партією російських медалей (фото)

Співробітники Служби безпеки України затримали на кордоні України і Росії ветерана загону спецназу КДБ СРСР “Каскад”, учасника війни в Афганістані, колишнього заступника генерального директора “Заводу ім. Малишева” Михайла Ісаєва.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення голови Харківської міської організації “Опозиційна Платформа – За Життя” Андрія Лесика.

“В ніч з 12-13 липня, після повернення з Бєлгородської області (77 річниця Курської битви відзначалася в Прохорівці), був затриманий та підданий обшуку на пункті пропуску Гоптівка разом з донькою легендарного танкового конструктора Кошкіна і ветераном ВВВ, у віці 90 років… Харківську делегацію понад 10 годин промурижили працівники СБУ на кордоні”, – написав він.

Лесик повідомив, що співробітники СБУ вилучили у Ісаєва 50 медалей “75 років Великої Перемоги” призначених “для ветеранів міста Харкова”.

Джерела в правоохоронних органах підтвердили  Харків Times інформацію про вилучення медалей в ході спільної спецоперації управління CБУ та державної фіскальної служби в Харківській області. Оперативники СБУ та працівники митниці вилучили також посвідчення до медалей, видані російською організацією “Міжнародний союз радянських офіцерів”. Медалі намагалися переправити з території РФ поза пунктами пропуску. Неподалік від пропускного пункту “Гоптівка” вантаж очікували восьмеро людей, старшому з яких, за інформацією силовиків – 82 роки. Основна їх частина – члени “Союзу радянських офіцерів”.

Сам Ісаєв не вважає перевезення медалей порушенням закону: “Ісаєв – людина старого гарту, для якого Радянський Союз – Батьківщина, а Росія – брат. Згадайте, як починалася війна в 2014-му році: з протестів, прапорів СРСР і різних атрибутів того часу. Начебто це дрібниця, але саме таке розгойдує громадськість, саме тому закон про декомунізацію так важливий “, – підкреслило джерело.

В даний момент всі вилучені медалі і посвідчення знаходяться на складі митниці. Співробітники Дергачівського відділу поліції вирішують питання про вилучення цих предметів у митниці та залучення їх в якості речових доказів.

Михайлу Ісаєву загрожує ч.1 ст. 436 Кримінального кодексу (виготовлення і розповсюдження нацистської і комуністичної символіки).