Працівникам харківського авіазаводу виплатили зарплату за вересень

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Працівники Харківського державного авіаційного виробничого підприємства отримали заробітну плату за вересень 2019 року. В найближчі дні їм почнуть виплачувати зарплату за жовтень, щойно на підприємство надійдуть гроші за виконані роботи з Єгипту.

Про це сказав генеральний директор підприємства Сергій Задорожний під час зустрічі з трудовим колективом заводу глави Харківської обладміністрації Олексія Кучера, повідомив кореспондент Харків Times.

“За перше півріччя ми виконали фінплан всього на 21%, що нікого не задовольняє. Є цьому і об’єктивні причини, і, перш за все, це причини, пов’язані з карантином, так як ми – підприємство, яке виключно орієнтоване на експортні поставки послуг. Ми залежимо від наших контрагентів, і в зв’язку з тим, що карантин був введений, у нас змінився графік приходу машин та інше. Якщо ми очікували туркменські борти в квітні-травні, то сьогодні вже середина липня, і ясності остаточної немає. На 15-е був попередній термін, зараз чекаємо кінця місяця. Тобто, з початку року ми не виконували технічне обслуговування за цілою низкою причин, але в другій половині я очікую великий наплив у нас роботи”, – сказав Задорожний.

Гендиректор заявив, що основне завдання, яке зараз вирішує адміністрація ХДАВП – підтримка життєдіяльності підприємства. “Це робота з технічного обслуговування, з виготовлення запасних частин, з надання сервісних послуг і так далі”, – сказав він.

Задорожний повідомив, що керівництво підприємства активно працює з компанією “Мотор-Січ” з підготовки до випуску вертольотів Мі-8. “Інженерні служби опрацювали вже цілий ряд питань – це фюзеляжні роботи, балкові роботи, баки та інше. В цілому” Мотор-Січ “сподівається на нас, що ми будемо в змозі повністю виготовляти фюзеляж для вертольота. Це хорошие замовлення, але це – час”, – зазначив Задорожний.

Він повідомив також, що проведена робота з ДП “Антонов” щодо можливої участі заводу в кооперації з виробництва літака Ан-178. “Але в зв’язку з процесами на “Антонові” – зараз взята якась пауза”, – сказав він.

Задрожний підкреслив, що перед заводом стоїть завдання реалізації двох літаків Ан-140 (які раніше були виготовлені для інозамовника, але контракт не був завершений – Харків Times), і в цьому підприємству необхідно сприяння держави. Зараз вирішується питання доукомплектації цих машин покупними виробами, і завод готується передати їх державі.

Гендиректор також заявив, що необхідно визначитися з майбутньою долею ХДАВП як авіабудівного підприємства: “Чи буде програма по Ан-74, чи не буде, чи буде програма імпортозаміщення, чи не буде, в якому вигляді, з які терміни”.

Він підкреслив, що у заводу є підтримка з боку обладміністрації, розуміння від “Укроборонпрому” – “але немає динаміки”.

Як повідомляв Харків Times, в січні 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков після відвідин Харківського державного авіаційного виробничого підприємства заявив про намір міністерства протягом 2020-2021 років придбати для потреб Національної гвардії України два літаки Ан-74ТК-200. Він сказав, що перші документи за даним контрактом міністерство має намір підписати в найближчі півтора-два місяці і навесні (2019 року – Харків Times) почати фінансування програми.