У Харкові виготовляли фальшиві дипломи для терористів “ДНР” (фото)

Фото: Владислав Абдула /Facebook

Служба безпеки України в Харківській області викрила та припинила протиправну діяльність злочинної групи, учасники якої виготовляли для бойовиків «ДНР» підроблені дипломи про вищу освіту.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення в Facebook начальника прес-центру СБУ області Владислава Абдули.

За версією слідства, організувала масштабне виготовлення підроблених дипломів українських вишів група мешканців Харківського та Київського регіонів. Клієнтами зловмисників були учасники незаконних збройних формувань, які використовували підробки для просування по службі та отримання фейкових офіцерських звань.

Оформлення замовлень здійснювалося на спеціально розроблених інтернет-сайтах, а оплата ‒ через електронні перекази. Після виготовлення документи поштою відправляли до окупованих районів Донецької області через тимчасово підконтрольні окупантам ділянки українського кордону.

Щомісяця зловмисники виготовляли та збували майже сотню підроблених дипломів. Вартість одного становила у середньому 500 доларів, залежно від рівня вишу. Учасники групи використовували при виготовленні фальшивок номери справжніх дипломів, виданих раніше.

Слідчі СБ України затримали одного з учасників злочинної групи у поштовому відділенні в райцентрі на Харківщині під час відправки підробленого диплома для бойовика артилерійської бригади терористів «ДНР».

Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК (фінансування дій, скоєних з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни кордонів території або державного кордону України).

У ході обшуків орендованого зловмисниками офісного приміщення у Києві та за місцями мешкання фігурантів оперативники та слідчі вилучили докази протиправної діяльності, які будуть долучені до матеріалів справи.

Заходи із документування протиправної діяльності здійснювало Управління Служби безпеки України в Харківській області спільно з Департаментом захисту національної державності СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

Як повідомляв Харків Times, у Харківській області контррозвідники Служби безпеки України затримали бойовика терористичної організації «ДНР». Справу затриманого терориста так званої “ДНР” передано до суду.