Екскерівнику Харківського тракторного заводу повідомили про підозру у розтраті майже 23 млн гривень

Фото: ХарківTimes

Правоохоронці повідомили екс-генеральному директору Харківського тракторного заводу (ХТЗ) Владиславу Губіну за фактом розтрати грошових коштів в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Встановлено, що у 2014 році колишній генеральний директор заводу уклав ряд угод на реалізацію товарно-матеріальних цінностей підприємства загальною вартістю майже 23 млн грн. Разом з цим кошти від реалізації товарно-матеріальних цінностей на цю суму на рахунки підприємства не надійшли, а керівник з метою приховування факту безоплатного їх відчуження отримав фіктивні (неімітовані) векселі на таку суму.

“У подальшому, з метою приховування фіктивності було укладено договір підряду з фіктивними фірмами на прочистку каналізації та приймальних колекторів заводу на ідентичну суму отриманих векселів. Надалі, достовірно знаючи, що ніякі роботи за договором не виконувалися, зловживаючи своїм службовим становищем, він підписав акт приймання-передачі виконаних робіт, розрахувавшись з підрядником вищевказаними векселями на 23 млн грн”, – йдеться у повідомленні.

У результаті цих дій підприємству завдано збитків на суму майже 23 млн грн.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, Орджонікідзевський райсуд Харкова 13 квітня 2018 року заочно засудив Губіна до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна за розтрату і службове підроблення. Нинішнє керівництво заводу звернулося до ГПУ із заявою про притягнення Губіна до кримінальної відповідальності, звинувачуючи його в розтраті 23 млн грн. Губін отримав політичний притулок і постійну посвідку на проживання в Іспанії.

Прес-служба прокуратури Харківської області у березні 2020 р. заявила, що уповноважені органи Королівства Іспанія прийняли рішення про екстрадицію громадянина України, колишнього генерального директора Харківського тракторного заводу, який п’ять років перебував у міжнародному розшуку.

Адвокат Губіна Ілля Кундіус заявив про намір звернутися до Генеральної прокуратури та суду зі скаргою на дії прокуратури Харківської області. Він заявив також, що вирок суду не вступив в законну силу, оскільки йде процес розгляду апеляційної скарги в Харківському апеляційному суді.