Біолог Утєвський закликав владу Харкова припинити надмірну обрізку дерев та скошування трави

Скриншот

Депутат Харківської міськради (фракція “Самопоміч”), доктор біологічних наук Сергій Утєвський закликав владу Харкова припинити надмірну обрізку дерев та скошування трави у місті, що призводить до негативних екологічних наслідків.

Про це Утєвський заявив, виступаючи на сесії міськради, повідомив кореспондент Харків Times.

Депутат заявив, що до нього регулярно звертаються громадяни з питання знищення рослин у місті та руйнування міської екосистеми. Він нагадав, що зелені рослини очищують повітря від викидів і пилу, знижують у спеку його температуру, роблять місто придатним для життя, формують комфортний мікроклімат. Він наголосив, що комфортне довкілля у Харкові створювалося десятки років.

“Нинішні комунальники послідовно руйнують його. Дерева знищують варварським обрізанням, траву – постійним низьким скошуванням. Дерева не витримують майже повного видалення крони і гинуть. Після постійних низьких скошувань до 2-3 сантиметрів у спеку без поливу трава не здатна відновлюватись. Уже наприкінці червня в Харкові з’являються пустелі, а на початку жовтня охоплюють значну частину міста. Очевидно, що ця безглузда практика повинна бути припинена. Харків має лишитися зеленим містом”, – зазначив науковець.

Утєвський наголосив, що згідно з правилами утримання зелених насаджень в містах України, крону дерев слід обрізати тільки в разі реальної потреби і не більше, ніж на третину. Ділянки зі звичайною (не газонною) травою слід косити не частіше ніж два рази на сезон і не нижче 10-15 сантиметрів. Для косіння треба використовувати електричні косарки, значно тихіше за бензинові. Під корінь слід викошувати тільки карантинні бур’яни, наприклад, амброзію.

“Пропоную внести мораторій на знищення рослин в Харкові, створити комісію за участі експертів і громадськості та розробити науково обґрунтовані правила поводження з рослинами в нашому місті”, – закликав Утєвський.