У Харкові група хакерів крала гроші з банківських карток європейців і американців – СБУ

Фото: Владислав Абдула / Facebook

У Харківській області контррозвідники і слідчі Служби безпеки України викрили угруповання, учасники якого викрадали гроші з банківських карток через втручання в роботу банківських систем.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення в Facebook начальника прес-центру СБУ області Владислава Абдули.

За попередньою версією слідства, до складу групи входило 15 зловмисників.

Хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, через яке викрадали реквізити банківських електронних рахунків громадян США, Європи, України та їх персональні дані. Зокрема, через електронні платіжні сервіси, в тому числі заборонені в Україні російські, вони переводили викрадені гроші на власні рахунки в вітчизняних та банках РФ і привласнювали.

В рамках розпочатого слідчими СБУ кримінального провадження правоохоронці провели в Харкові 16 обшуків за місцем роботи хакерського центру і за місцем проживання фігурантів.

Під час слідчих дій виявлено понад 40 одиниць комп’ютерної техніки з фотографіями і реквізитами іноземних банківських карток і іншими доказами використання шкідливих програм. Також вилучено банківські картки, готівкові та цінності більш ніж 12 млн гривень, документи на рухоме і нерухоме майно в Україні та за кордоном.

Зараз вирішується питання про повідомлення членам групи про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361-1 (створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних засобів, а також їх розповсюдження, вчинене за попередньою змовою групою осіб) КК.

Тривають слідчо-оперативні дії по встановленню всіх осіб, причетних до махінацій.

Операція з викриття протиправної діяльності відбувалася під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

Як повідомляв Харків Times, кіберполіції викрила трьох харків’ян на незаконних операціях з російськими платіжними системами.

Фото: Владислав Абдула / Facebook