У Харкові переповнена опорна лікарня по лікуванню пацієнтів з COVID-19

Фото: kharkivoda.gov.ua

У Харківській обласній клінічній інфекційній лікарні, розрахованої на 200 пацієнтів за станом на ранок 18 червня було 260 пацієнтів з підтвердженим діагнозом СOVID-19 і підозрою на нього.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Інтерфакс-Україна з посиланням на коментар анестезіолога-консультанта обласної інфекційної лікарні Володимира Корсунова в ефірі телеканалу “Суспільне-Харків” в четвер увечері.

“Я можу сказати, що на ранок їх було 260. А що зараз, я не знаю, дуже швидко змінюється кількість … Рух дуже швидке. Це найбільша цифра за весь час епідемії. Найбільша. Такий ще не було”, – сказав Володимир Корсунов.

Він підкреслив, що при цьому лікарня розрахована на 200 пацієнтів.

Говорячи про те, як нестача персоналу позначається на якості догляду за хворими, він навів приклад відділення інтенсивної терапії, де кількість ліжок довелося збільшити в два рази – з 6 до 12.

“При тому, що штат відділення інтенсивної терапії розрахований на 6 ліжок – 1 черговий лікар і 2 чергові медичні сестри … Людина не може одночасно доглядати за 6 пацієнтами. Я говорю про медсестру. Фізично не може. Це ж не пацієнти, які лежать п’ють чай і отримують таблетки по годинах. Це пацієнти, яким потрібно забезпечувати венозні доступи, санувати дихальні шляхи, проводити седацию, щоб хворий не боровся з апаратом ШВЛ, записувати параметри в лист призначень, проводити інфузії, поправляти постіль і ще, і ще, і ще “, – сказав Корсунов.

Він зазначив, що зараз в цьому відділенні перебувають хворі в більш важкому стані, ніж ті, що надходили на початку епідемії.

“У відділенні інтенсивної терапії пацієнти стали значно важчими. Якщо у нас на початку епідемії половина хворих перебувала лише на оксигенотерапії, через маску, і не потребувала в підключенні до апаратів штучної вентиляції легенів, то станом на сьогодні … з 12 хворих 11 були підключені до апаратів штучного дихання. І ще по лікарні хворих, які отримують кисень, близько 30 “, – сказав Корсунов.

За його словами, в середу в відділення інтенсивної терапії був вперше госпіталізований 23-річний пацієнт без супутніх патологій, але з душе швидким перебігом і погіршенням стану.

“У відділенні інтенсивної терапії лежать не тільки літні люди. Звичайно, це велика частина пацієнтів, старше 60 років або старше 50, але є й молоді пацієнти. У нас був пацієнт 28 років, який, на жаль, загинув, тому ще, у нього ще було фонове захворювання, лейкоз. Вчора надійшов хлопець, 23 роки, взагалі без супутньої патології, з дуже швидким перебігом і погіршенням стану, яке змусило нас за добу від його надходження перевести його на інвазивну штучну вентиляцію легенів. Сьогодні ми отримали підтвердження, що у нього СOVID-19”, – сказав Корсунов.

Він зазначив, що на даний момент в регіоні пацієнтів з СOVID-19 приймають і лікують ряд опорних лікарень в районах області та обласна інфекційна лікарня. І хоча вона працює на межі можливостей, в Харкові до сих пір не відкриті інші лікарні з прийому та лікування коронавірусних хворих.

“Я сподіваюся, що все-таки буде відкрита інша лікарня, тому що виходу немає. Не можна зробити з однієї лікарні … і так з неї вже зробили рукавичку. Вона не гумова, вона не може брати пацієнтів більше, ніж може обслужити якісно. якщо завтра буде 900 хворих, а післязавтра буде тисяча хворих … буде як в Італії, необхідно буде говорити: цього ми будемо лікувати, а для цього місця немає “, – підсумував Корсунов.

Читайте також:

Як повідомляв Харків Times, в Харківській області станом на 9:00 19 червня виявлено 1744 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, 37 з яких – за минулу добу.

За даними глави ХОДА Олексія Кучера, на 18 червня в області госпіталізовано з COVID-19 294 особи, з них двоє підключені до апарату ШВЛ, сім – на кисневій підтримці (масці). З підозрою на коронавірус госпіталізовані ще 193 людини.