Слідчі повідомили про підозру п’яти членам громадської організації “Потон” (фото, відео)

Слідчі повідомили про підозру п’яти членам громадської організації “Потон”. Правоохоронці звинувачують їх у скоєнні хуліганських дій у вересні 2018 року. Одним з фігурантів кримінального провадження є 35-річний депутат Васищевської селищної ради Харківської області.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

Як розповів заступник начальника відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров’я особи СУ ГУНП в Харківській області Антон Санкін, в ході слідства правоохоронці встановили, що 9 вересня 2018 року члени громадської організації увірвались до приміщення аптеки по вулиці Салтівське шосе, блокували її діяльність, пошкодили скляну вітрину та винесли з приміщення медичні препарати, які підпалили та знищили. Своїми діями зловмисники завдали матеріальну шкоду закладу на суму 31 тис. гривень.

За результатами проведених слідчих дій 16 червня п’ятьом учасникам організації повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.296 Кримінального кодексу (хуліганство). Санкція статті передбачає до 4 років позбавлення волі. На даний час вирішується питання щодо обрання у відношенні 35-річного чоловіка запобіжного заходу (у відношенні до інших чотирьох фігурантів запобіжний захід було обрано після затримання їх 3 червня у Краснокутському районі – Харків Times).

Крім того, 16 червня слідчим управлінням ГУНП в Харківській області за оперативним супроводженням Управління стратегічних розслідувань в Харківський області ДСР НПУ та УСБУ в Харківській області проведено дев’ять обшуків у членів громадської організації “Потон”. У фігурантів вилучено більше 30 банківських карток, мобільні телефони, флеш-носії інформації, ноутбуки, ножі, кайданки, травматична зброя із набоями, а також посвідчення працівника поліції, термін дії якого закінчився.

Наразі досудове розслідування триває. Громадян, які постраждали від протиправних дій членів громадської організації, слідчі просять звертатися до слідчих територіальних відділів поліції, слідчого управління ГУНП в Харківській області або за телефоном “102”.

Як повідомляв Харків Times, 3 червня у Краснокутському районі поліція затримала учасників громадської організації, які напали зі зброєю на автівку з правоохоронцями. Чоловіки, які назвали себе поселенцями Слобожанської Січі, оточили автомобіль. Вони тримали в руках палиці, сокиру та зброю. Агресивно налаштовані молодики погрожували правоохоронцям, порізали колеса та розбили вітрове скло в автівці, а також зробили один постріл зі зброї у бокове скло. Всього було затримано п’ятеро нападників. Серед них – учасники групи «Потон» Павло Онищенко та Микола Маслов (який називав себе «начальником Харкова»).

5 червня Київський районний суд Харкова обрав для членів організації “Потон” Павла Оніщенка та Миколи Маслова запобіжний захід у вигляди тримання під вартою строком на 60 діб без можливості внесення залогу.

В поліції повідомили, що під час засідання у залі суду 33-річний затриманий намагався порізати собі вени. Але конвойна служба відразу припинила цю спробу. Медики надали чоловіку необхідну допомогу.

Ще двох затриманих за підозрою в нападі зі зброєю на автомобіль з правоохоронцями суд відправив під арешт з можливістю внесення застави в 420 тисяч гривень. П’ятого учасника подій, 34-річного жителя Краснокутського району, суд відправив під цілодобовий домашній арешт.

12 червня з харківського слідчого ізолятору вийшов учасник організації “Потон” Олександр Єрмолов після внесення застави в розмірі понад 400 тис грн.