Шахрайство з онлайн-кредитами: у потерпілих виманили мільйон гривень

Фото: hk.npu.gov.ua

Кіберфахівці викрили групу шахраїв у віці від 20 до 30 років, які без відома громадян оформляли на них інтернет-кредити. Сума ймовірних збитків від дій шахраїв склала понад мільйон гривень.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіціі області.

За словами начальника Управління протидії кіберзлочинності в Харківській області ДК НПУ Валерія Берези, до складу злочинної групи входили дев’ять безробітних жителів Кривого Рогу.

Діяли вони з листопада 2019 по червень 2020 року, використовуючи кілька шахрайських схем. За однією з них – шахраї телефонували абонентам одного з мобільних операторів України від імені служби безпеки компанії. Під приводом підтвердження верифікації користувача мобільного номера, отримували інформацію про останні три номери телефонів, з якими абонент спілкувався. Отриману інформацію використовували для відновлення і перевипуску відповідної sim-карти. Після чого оформляли в Інтернеті мікрокредити.

За іншою схемою шахраї телефонували абоненту від імені співробітника кредитної організації і повідомляли, що на його ім’я нібито оформляють кредит. Вони переконували потерпілого назвати присланий пароль доступу в особистий кабінет у фінансовій установі. Після цього подавали від його імені заявку на видачу кредиту і в подальшому отримані кошти переводили в готівку і розподіляли між собою.

Серед постраждалих від шахраїв – багато харків’ян. Вони стали звертатися в поліцію, і під час розслідування харківські правоохоронці вийшли на шахраїв з Кірова Рогу, розповіла Харків Times прес-офіцер Нацполіціі області Оксана Калмикова.

10 і 11 червня правоохоронці провели 10 обшуків за місцями проживання та в офісі фігурантів у Кривому Розі. За результатами обшуку вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, незаконно виготовлені дублікати сім-карт, гроші.

За попередніми даними слідства, за період «роботи» зловмисники встигли взяти кредити від імені кількох сотень громадян на суми від двох тисяч до 10 000 гривень. Про це Харків Times повідомив начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула.

За даним фактом порушено кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 КК (шахрайство), ч. 2 ст. 361 КК (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж або мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за санкцією статті передбачає до восьми років позбавлення волі.

Правоохоронці затримали двох учасників групи в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Їм повідомили про підозру у вчиненні трьох епізодів злочинів, передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 2 ст. 361 КК. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

Встановлюється повне коло осіб, причетних до незаконної діяльності та вирішується питання про повідомлення ним про підозру. Також з’ясовується коло потерпілих і загальна сума збитків.