Слідчі повідомили про підозру п’яти фігурантам справи про шахрайське заволодінні нерухомістю у Харкові (фото)

Фото: hk.npu.gov.ua

Слідчі повідомили про підозру п’яти фігурантам справи про шахрайське заволодінні нерухомістю у Харкові.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

За даними слідства, п’ятеро осіб протягом 2017-2019 років підробляли правовстановлюючі та інші документи. “У такий спосіб вони заволодівали квартирами самотніх громадян, в тому числі померлих. Всього на теперішній час слідством встановлено причетність угруповання до п’яти епізодів особливо тяжких злочинів. Загальна сума заподіяних збитків складає понад 3 мільйони гривень”, – йдеться у повідомленні.

Кримінальне провадження за цими фактами було відкрите у березні 2019 року за ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 3, ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 2 ст. 233 (незаконна приватизація державного, комунального майна) Кримінального кодексу.

Під час досудового розслідування встановлено, що 54- та 51-річні зловмисники організували схему по незаконному заволодінню правом на нерухоме майно громадян, а в подальшому нерухомим майном, з використанням завідомо підроблених правовстановлюючих документів. 70- та 33-річні жінки разом із 35-річним чоловіком були залучені до незаконної діяльності в якості підставних осіб – на їх ім’я виготовлялися підроблені правовстановлюючі та інші документи з метою подальшого продажу нерухомого майна.

“В ході проведених заходів правоохоронці виявили та вилучили беззаперечні докази злочинів, а саме: підроблені договори купівлі-продажу квартир, дарування на квартири, довіреності, технічну документацію, паспорти сторонніх осіб та копії таких паспортів, документи з підписом та почерком фігурантів, отримані незаконним шляхом грошові кошти”, – повідомляє поліція..

10 червня фігурантам справи повідомлено про підозру у скоєнні злочинів у складі організованої злочинної групи, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. ст. 358, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 233 Кримінального кодексу. Щодо усіх підозрюваних судом обрані запобіжні заходи. “Троє з підозрюваних вже визнали себе винними та сприяють органу досудового розслідування”, – стверджує прес-служба.

На п’ять квартир, що стали предметом злочинного посягання, накладений арешт. На даний час вирішується питання про накладення арешту на рахунки підозрюваних у банківських установах.