Пов’язаний з групою Ярославського консорціум виграв тендер на будівництво дороги через “Барабашово”

Фото: Геннадий Кернес / Telegram

Консорціум “Блек Сі Консорціум” з пропозицією 96,1545 млн гривень став переможцем тендера Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міської ради на будівництво магістралі через торговий центр “Барабашово”.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у системі “Прозоро”.

Заявки на участь у тендері подали також ТОВ “Альфа-Метал-Компані”, “Главшляхбуд” та “ШБ “Альтком”.

Як зазначає видання “Наші гроші”, саме у “Альткому” консорціум орендує техніку для виконання дорожніх робіт. При тому на аукціоні ці компанії майже не конкурували між собою: два з трьох компаній не скинули жодної копійки, і лише “Альфа-Метал-Компані” впала у ціні на незначні 2%.

Оскаржити умови тендерної документації намагалось ТОВ “Міжнародний фонд ініціатив”, яке не займається будівництвом доріг, і жодного разу не брало участі у державних закупівлях. Фірма прохала у Антимонопольного комітету скасувати проведення закупівлі у зв’язку з порушеннями у тендерній документації. Але 22 травня АМКУ відхилив скаргу. За даними “Харківського антикорупційного центру“, ця фірма має відношення до власників ринку “Барабашово”. У власниках компанії значиться Едуард Гайденко та Віктор Галюгін. Перший був помічником народного депутата Олександра Фельдмана, який і є власником харківського ринку “Барабашово”.

На торги за стомільйонний підряд не прийшли змагатись компанії, які зазвичай забирають найбільшу кількість дорожніх підрядів Харківської міськради, і є близькими до мерії. До прикладу, не заявилась компанія “Паркінг+” екс-радника мера Харкова Володимира Чумакова, яка за останні три роки забрала у департаментів та комунальних підприємств міської ради понад 2,11 мільярдів гривень.

“Блек Сі Консорціум” бере участь ще у двох торгах у Дніпропетровської області на загальну очікувану вартість 990,06 мільйонів гривень, та у тендері в Кіровоградській області вартістю 447, 98 мільйонів гривень.

Офіційними бенефіціарами зареєстрованого 22 квітня юридичного об’єднання “Блек Сі Консорціум” є власники турецької компанії “Makyol”: Аднан, Саваш, Мехмет Алі, Саффет Чебі та Арзу Абас. Директором консорціуму значиться Василь Юрманович, він є старшим юристом київського офісу міжнародної юридичної фірми Integrites. Керуючим партнером фірми є Руслан Бернадський, чоловік секретаря Центральної виборчої комісії – Наталі Бернадської.

Партнером турків в Україні є група Олександра Ярославського DCH.

“DCH є місцевим стратегічним партнером компанії Makyol, який надає консультаційну підтримку з широкого кола питань. Це включає в себе контакти в бізнес-співтоваристві і управління проектами”, – повідомляє видання “НВ” з посиланням на прес-службу групи.

Як повідомляв Харків Times, 17 квітня управління по будівництву, ремонту та реконструкції департаменту будівництва і дорожнього господарства Харківської міської ради оголосило тендер на будівництво магістралі загальноміського значення на ділянці від вулиці Мойсеївської до метромосту в Харкові.