Двоє харківських патрульних поліцейських підуть під суд за хабар

Фото: khar.gp.gov.ua

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох патрульних поліцейських, яких звинувачують у отриманні неправомірної вигоди за нескладання протоколу про адміністративне правопорушення.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

У ході досудового розслідування встановлено, що ввечері 21 січня під час несення служби патрульні отримали повідомлення зі служби 102 про те, що жінка, яка перебувала за кермом автомобілю Nissan X-Trail, не впоралась з керуванням та з’їхала в кювет. Коли патрульні прибули на місце ДТП, водій повідомила їм, що вже зателефонувала на службу 102 та скасувала виклик працівників поліції.

Незважаючи на це, 28-річний старший лейтенант та 25-річна сержант поліції виявили намір скласти протокол про адміністративне правопорушення. Вони повідомили володарці Nissan, що у випадку складання протоколу їй доведеться сплатити штраф та її буде позбавлено права керувати автомобілем.

“Патрульні запросили жінку сісти в їхній службовий автомобіль, де передали їй бланки для заповнення та запропонували їй не складати протокол про адміністративне правопорушення за фактом ДТП. За це водій Nissan мала сплатити 2 тис. грн у цей же день. Жінка відповіла, що не має при собі такої суми готівкою, гроші є лише на банківській картці. Патрульні запропонували скористатись мобільним додатком, і жінка здійснила платіж на особисту картку сержанта поліції”, – йдеться у повідомленні.

Одержавши неправомірну вигоду, поліцейські склали рапорт, що ДТП не виявлено, на телефонні дзвінки ніхто не відповідав, з написанням заяви ніхто не звертався, і на обстеженій території ознаки ДТП відсутні.

Поліцейських звинувачують у скоєнні правопорушення за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу (одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за невчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, за попередньою змовою групою осіб, поєднаного із вимаганням такої вигоди). Патрульним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, 19 лютого двом співробітникам Патрульної поліції Харківської області повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України – одержання службовою особою неправомірної вигоди. Хабар підозрювані отримали за допомогою мобільного додатку.