Правоохоронці розповіли про підробиці “продажу” посади губернатора Харківської області (фото, відео)

Правоохоронці затримали у Харкові двох зловмисників, які “торгували” посадами держслужбовців, зокрема постом губернатора глави Харківської обладміністрації.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Facebook начальника прес-центру СБУ області Владислава Абдули.

“Оперативники спецслужби встановили, що організував нелегальний бізнес одесит спільно з киянином. Вони обіцяли клієнтам лобіювати їх призначення на керівні посади в органах державної влади та у правоохоронних органах. Зловмисники представлялись посадовцями діючої влади та посилались на близькі зв’язки з керівниками Верховної Ради України, парламентських фракцій та міністрів”, – йдеться у повідомленні.

Співробітники спецслужби встановили, що шахраї готувалися отримати 1 млн доларів за нібито вирішення питання щодо призначення кандидата на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації. Ще 100 тисяч доларів зловмисники планували отримати за призначення на посаду начальника Головного управління Державної податкової служби області. Раніше правоохоронці задокументували факт отримання зловмисниками від харків’янки 60 тисяч доларів. У таку суму вони оцінили “допомогу” в одержанні мандата народного депутата на довиборах у парламент.

Оперативники СБУ затримали зловмисників в одному з ресторанів Харкова під час одержання завдатку в сумі 150 тис. доларів за призначення обох високопосадовців: 100 тис. доларів за пост губернатора і 50 тис. доларів – за посаду начальника податкової.

Вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах), та обрання щодо них міри запобіжного заходу.

Операція з викриття та документування протиправної діяльності відбувалася Управлінням СБУ в Харківській області спільно з Головним управлінням по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю Служби зі слідчими Шевченківського райвідділу поліції ГУНП в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської місцевої прокуратури № 1.

Прес-служба Національної поліції Харківської області повідомила, що кримінальне провадження, у рамках якого затримали чоловіків, було розпочато у березні. До правоохоронців надійшла інформація про те, що в жовтні минулого року невстановлені особи заволоділи грошима заявниці за проведення агітації та лобіювання інтересів в якості кандидата в народні депутати України від однієї з політичних партій на позачергових парламентських виборах. 23 березня відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190, ч.4 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу.

“В ході проведення досудового розслідування правоохоронці встановили, що на початку жовтня 2019 року знайома потерпілої запропонувала їй спробувати себе в політиці в якості кандидата в народні депутати України. Жінка пообіцяла, що разом з чоловіком будуть сприяти лобіюванню інтересів заявниці під час проведення агітації, формування виборчої програми, залучення ЗМІ, в тому числі вступу до партії та оформленні документів. Жінки домовились зустрітись в Києві для детальної розмови з людьми. 10 жовтня 2019 року потерпіла в столиці передала в якості завдатку 60 тис доларів США. Однак кандидатом Верховної Ради вона так і не стала і не брала участь у виборчих перегонах”, – йдеться у повідомленні.

30 квітня потерпіла ще раз зустрілась із зловмисниками у Києві з приводу повернення своїх грошей. На цей раз вони запропонували її супутнику за 1 млн доларів стати губернатором Харківської області та за 100 тисяч доларів знайти кандидатуру на посаду керівника Державної фіскальної служби в Харківській області. В якості завдатку шахраї просили їм передати частинами 500 тисяч доларів.

2 червня правоохоронці затримали 68- і 52-річних мешканців Києва.

Як повідомив Харків Times, вдень 2 червня співробітники СБУ затримали в ресторані “Ла-Страда” в Харкові двох киян, підозрюваних в “купівлі-продажу” посад губернатора Харківської області та начальника Головного управління Державної податкової служби області.