Облрада закликала скасувати закони про фіскалізацію розрахункових операцій

Фото: www.up.mk.ua

Депутати Харківської обласної ради в ході сьогоднішнього пленарного засідання сесії підтримали Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо скасування законів України № 128-ІХ і № 129-ІХ.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі облради.

Ухвалення відповідного рішення обумовлено тим, що представники малого та середнього бізнесу Харківського регіону стурбовані ситуацією, що склалася у зв’язку із прийняттям 20 вересня 2019 року Верховною Радою України законів України №128-ІХ “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг” та № 129-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг”.

Цими законами для всіх платників єдиного податку 2, 3 та 4 груп передбачена фіскалізація розрахункових операцій та розширення переліку видів діяльності, для яких застосування розрахункових операцій є обов’язковим.

Тож закони фактично ліквідовують спрощену систему оподаткування, ведуть до закриття дрібного бізнесу, змушують малий бізнес переходити “в тінь”, збільшують потік трудової міграції з України. Це призведе до зростання корупції й соціальної напруги у суспільстві, знищення духу підприємництва та довіри малого бізнесу до держави.

Окрім того, негативний вплив цих законів на підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування, може призвести до зменшення надходження податків до місцевих бюджетів, що створить ризики виконання соціально економічних програм місцевих громад та гальмування процесу децентралізації.

Зокрема, у Зверненні депутати Харківської обласної ради просять органи державної влади та Президента України:

  • скасувати закони України №128-ІХ та № 129-ІХ від 20.09.2019;
  • ініціювати розробку, за участі представників малого і середнього бізнесу, і прийняття закону України про спрощену систему оподаткування, з урахуванням інтересів та особливостей малого та середнього підприємництва;
  • утворити при Президентові України постійно діючий орган, що буде опікуватися розвитком мікропідприємництва в Україні. Цей орган повинен створюватись на паритеті участі у ньому представників влади та представників мікропідприємництва.

Крім того, депутати закликають проводити публічне обговорення законодавчих ініціатив щодо малого бізнесу із залученням представників бізнес-спільноти, профільних асоціацій та інших зацікавлених сторін, запровадити мораторій на перевірки мікробізнесу усіма контролюючими органами, провести реформи Державно податкової служби та Державної митної служби у відповідності до стандартів ЄС.

Харківська обласна рада, яка завжди послідовно та рішуче відстоює і захищає права населення Харківського регіону повинна підтримати малий та середній бізнес Харківського регіону.