На митника, який “закрив очі” на незаконний товар, відкрили справу

Фото: khar.gp.gov.ua

Головного інспектора одного з відділів митного оформлення Слобожанської митниці Держмитслужби підозрюють у завданні збитків державі в розмірі майже 466 тисяч гривень.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Встановлено, що в листопаді 2019 року підозрюваний за попередньою змовою, спільно з іншим головним державним інспектором цього ж відділу митного оформлення, провів огляд мікроавтобусу. У машині знаходився товар вартістю понад 10 000 євро, який підлягав письмовому декларуванню з поданням митної декларації.

На думку слідства, підозрюваний не провів в повному в повному обсязі митний контроль мікроавтобуса. Митник “закрив очі” на товари, які незаконно переміщувались у даному автомобілі через кордон. Також чиновник повідомив своєму спільнику-колезі, що провів огляд мікроавтобусу, і в авто немає товарів, що підлягають обов’язковому письмовому декларуванню.

Спільник вніс отриману інформацію в систему, поставив печатки, чим завершив процедуру митного оформлення та контролю.

Згідно з висновком судової товарознавчої експертизи сума недоотриманих державним бюджетом коштів становить майже 466 тис. Грн.

Митнику, який проводив огляд, повідомили про підозру за фактом зловживання службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди для іншої особи, використанні посадовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам (ч. 2 ст. 364 КК).

Зараз вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу і звільнення з займаної посади.

Спільника підозрюваного вже усунули з посади. У грудні 2019 року йому повідомили про підозру за фактом зловживання службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди для іншої особи, використанні посадовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам (ч. 2 ст.364 КК України). Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

Як повідомляв Харків Times, правоохоронці провели обшуки і повідомили про підозру головноому державному інспектору одного з відділів Харківської митниці, дії якого завдали державі збитків на суму 540 тис. грн.