Депутати секвестрували обласний бюджет через недоотримання податків

Фото: oblrada.kharkov.ua

Депутати Харківської обласної ради внесли зміни до дохідної і видаткової частин обласного бюджету на поточний рік. Крім того, внесені зміни у планових показниках доходів до загального фонду обласного бюджету на рівні 324,4 млн грн переважно за рахунок зниження надходжень податку на доходи фізичних осіб, податку на прибуток і рентної плати.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі облради.

Зменшення планових показників щодо податку на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати, складає 156,8 млн грн; податку на прибуток приватних підприємств – на 9,5 млн грн; рентної плати за користування надрами для видобування природного газу – на 140,7 млн грн тощо.

“У зв’язку зі зменшенням доходів обласного бюджету скориговано й видаткову частину за усіма розпорядниками коштів з урахуванням дотримання принципу збалансованості бюджетних показників та необхідністю перерозподілу коштів”, – йдеться у повідомленні.

Так, скорочено видатки на 1,5 млн грн на реалізацію заходів в рамках комплексної програми “Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021 роки”.

На загальну суму 42,6 млн грн зменшено видатки по галузі освіти й науки. Переважно це кошти, які передбачалися на забезпечення харчування дітей у закладах освіти, та зекономлені у зв’язку з теплою зимою ресурси на оплату енергоносіїв.

За рахунок залишків освітньої субвенції 2019 року в розмірі майже 42,7 млн грн збільшуються видатки на забезпечення автоматичною пожежною сигналізацією й ремонти та придбання обладнання для їдалень обласних закладів середньої освіти.

За бюджетними програмами по галузі охорони здоров’я зменшуються видатки за рахунок коштів обласного бюджету на 60 млн грн (передбачалися на санаторно-курортну, спеціалізовану стаціонарну, амбулаторно-поліклінічну та стоматологічну допомогу населенню).

За рахунок залишку медичної субвенції 2019 року кошти в обсязі 31 млн грн спрямовані на реконструкцію господарчого корпусу Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради “Обласний госпіталь ветеранів війни” з виділенням приміщень під реабілітаційний центр.

По галузі соціального захисту зменшуються видатки на загальну суму 35,2 млн грн; по культурі й туризму – на 10 млн грн.

На виконання заходів комплексної програми “Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021 роки” у вигляді субвенції місцевим бюджетам області для співфінансування мініпроєктів – переможців обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад “Разом в майбутнє” у 2020 році передбачаються кошти в сумі 36,3 млн грн.

У вигляді субвенції місцевим бюджетам області збільшуються видатки на забезпечення реалізації проєкту “Ефективна первинна медицина в громаді” в сумі 2,9 млн грн.

На 11,3 млн грн скорочено видатки по галузі житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури; на 39,3 млн грн – на заходи капітального будівництва.

Скорочення видатків на спортивні й оздоровчі заходи становить 117,2 млн грн, у тому числі 70 млн грн – видатки, що були передбачені на оздоровлення та відпочинок дітей у літній період; 20 млн грн – проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з олімпійських видів спорту.

Також облрада прийняла й розподілила низку трансфертів з державного бюджету, сумарно майже 320 млн грн, на медичну й освітянську галузі.