Всі на лікарняному, а Кучер не винен

Фото: Олексій Кучер/Facebook

Ситуація навколо Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні вже стає абсурдною. Вчора, 26 травня, голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер заявив журналістам на брифінгу, що не бачить у цьому своєї провини, поклавши її порівну на керівництво лікарні й профільний департамент очолюваної ним адміністрації. Ближче до вечора у Facebook лист працівників лікарні міністру охорони здоров’я на дев’яти сторінках зі скаргами на дефіцит персоналу, препаратів для лікування, перевантаженість лікарні та нерозуміння з боку місцевої влади. Медики просили міністра не переадресовувати своє послання до обладміністрації, підкресливши, що “зневірилися у дієвості та адекватності місцевої влади”.

На додачу до всього виявилося, що і головлікар інфекціонки Павло Нартов, й директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Вадим Іванніков знаходяться на лікарняному. Нартов потрапив у число 20 медпрацівників обласної інфекційної лікарні, хворих на СOVID-19. Чим так вчасно захворів Іванніков, залишається невідомим. Але мимоволі пригадується березнева ситуація, коли глава департаменту минулого разу “не впорався із завданнями” й губернатор голосно вирішив його звільнити. Розпорядження Кучера про звільнення керівника обласного управління охорони здоров’я було скасовано саме тому, що той перебував на лікарняному.

Сьогодні, 27 травня, Павло Нартов з лікарняного вікна озвучив журналістам свою позицію. Перш за все, мова йшла про те, куди, власне, поділися (і чи поділися?) гроші, які були виділені лікарні на закупівлю тих самих медикаментів, які, судячи з інформації у соцмережах, закуповують насправді родичі хворих.

За словами Нартова, горезвісні 1,5 мільйона невитрачених гривень, озвучені напередодні губернатором, – це бюджетні кошти, розраховані на дев’ять місяців. Вони дійсно надійшли на рахунок лікарні, але тепер потрібно укласти договори із постачальниками та закупити ліки, згідно законних процедур, а це теж вимагає чималого часу.

“Там гроші заходять, які взагалі по бюджету. По бюджету нам на 9 місяців зайшло, наприклад, 1,5 млн. І ми повинні їх розподіляти щомісяця. В деяких випадках заходить додатково на лікарські препарати. Ми їх витрачаємо одразу, як вони надходять до нас. Ми вкладаємо договори і в процесі самої процедури чекаємо, коли зайдуть до нас лікарські засоби. У середньому, від 10 днів до двох-трьох тижнів, а, може, й навіть місяця”, – виправдовується Нартов. Він заявив, що лікарня готує “пояснювальну записку”, у якій детально доведе всі етапи закупівель, через які проходить медустанова. Головлікар стверджує, що всі необхідні документи й обґрунтування “є у бухгалтерії”.

Що стосується директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА, він для преси недоступний, оскільки саме нездоровий, а отримати коментар в його заступника Геннадія Бондарчука наші колеги з UA: Харків не змогли.

“Я нічого не буду коментувати. До голови – всі питання до нього. Він, мабуть, краще знає, як працює департамент, як працює система охорони здоров’я. Я нічого не коментуватиму”, – заявив журналістам Бондарчук.

Якщо ж послухати Кучера, винні у ситуації, що склалася навколо інфекційної лікарні, у рівній мірі лікувальний заклад і профільний департамент, а по суті – особисто Нартов та Іванніков. За словами губернатора, саме це й показала призначена обладміністрацією перевірка.

“Хто ж винуватий в тому, що відбувається, в цьому напруженні? Моя впевненість 100-відсоткова, що винуваті обидві сторони. Обидві. Там є вже й особисті відносини, і, власне, цей вибух і відбувся на ґрунті особистих відносин насправді. Відсутність комунікації та інше”, – заявив Кучер на вчорашньому брифінгу.

З вуст керівника другого за величиною та значенням регіону країни у період боротьби із пандемією це звучить … ну, щонайменше, дивно. Тим більше, що з себе будь-яку провину Олексій Кучер категорично знімає.

“Я не повинен так поглиблюватися в ці процеси. Є вертикаль, і у кожного є свої підлеглі, які повинні відповідати за ті рішення в межах своєї компетенції”, – ображався губернатор на вчорашньому брифінгу.

Однак, складається враження, що до абсурду ситуація з медициною в регіоні дійшла вже давно. Від самого початку карантинних заходів медики скаржаться на брак або повну відсутність засобів індивідуального захисту та медикаментів, брак кадрів і надмірне навантаження, волонтери б’ють на сполох і з останніх сил намагаються “залатати дірки”, звучать звинувачення на адресу цілком конкретних чиновників від медицини, родичі хворих платять свої гроші за медикаменти за виданими у лікарнях довжелезними списками. Як при цьому реагує абсолютно невинний губернатор? Неодноразово рапортує про те, що у ввіреному його піклуванню регіоні все в порядку. Ігнорує скарги громадськості на медичне начальство й покарання протестувальників. І звинувачує у ситуації, що створилася, зокрема, ЗМІ, які “не розібралися” ані з протестами медиків, ані з нестачею ЗІЗ, ані навіть із продажем губернатором квартири.

Тим часом, як повідомляють Харків Times джерела серед медпрацівників, медики регіону відчувають “безпрецедентний тиск” з боку начальства та владних структур. І те, що серед працівників швидкої допомоги знайшлося лише три людини, які погодилися на камери заявити про проблеми, на наш погляд, є свідченням саме такого тиску. Про тиск на рядових медпрацівників заявляють і волонтери, але губернатор просто відмітає ці свідоцтва, стверджуючи, що “штучно створені проблеми” роздмухують “маніпулятори” й “так звані активісти, які невідомо, за який рахунок існують”. А пресу закликає “додати позитиву” – зокрема, вже більше тижня згадує у якості цього позитиву те, що “Харківська область перша підписала договір з НСЗУ”. Мабуть, інших позитивних новин в області, на жаль, не спостерігається.

І останнє. 9 квітня 2020 року Олексій Кучер власною рукою підписував розпорядження №168 про розподіл обов’язків всередині Харківської обласної державної адміністрації. У ньому чорним по білому значиться, що голова повинен “спрямовувати і координувати діяльність … керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації”. Можливо, Олексій Кучер відкрив для себе секрет того, як можна “спрямовувати і координувати”, але при цьому “не заглиблюватися”. Тим більше – у проблеми медичної галузі регіону під час боротьби з пандемією. Ми такого секрету не знаємо.

Марія Коротаєва