Харківські медики попросили голову МОЗ про допомогу

Фото: kharkivoda.gov.ua

Співробітники Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні, яка є опорною для прийому та лікуванню пацієнтів з коронавірусною інфекцією в регіоні, направили листа до керівника Міністерства охорони здоров’я Максима Степанова, в якому просять допомогти вирішити кризову ситуацію у закладі.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення харківського волонтера Наталії Попової, яка опублікувала листа у Facebook.

У листі на дев’ять сторінок медики розповіли про головніі проблеми, що виникли у лікарні під час пандемії коронавірусу. Зокрема, вони скаржаться на дефіцит персоналу, препаратів для лікування, перевантаженість лікарні та нерозуміння з боку місцевої влади.

У листі зазначається, що станом на 15 травня в лікарні, що розрахована на 200 ліжок, перебували 210 пацієнтів, у 174 з яких підтверджений діагноз COVID-19.

“Таким чином, для розміщення хворих в провізорному відділенні місць фактично немає. У палатах перебувають переважно по 6-7 хворих, що є порушенням санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, – йдеться в зверненні. – На початку підйому захворюваності в провізорних відділеннях розміщували по 1-2 пацієнта в палаті, натепер через перевантаження лікарні витримати цю вимогу неможливо, що значно підвищує в межах перевантажених палат ризик внутрішньолікарняного інфікування осіб, які до того не були інфіковані коронавірусом”.

Лікарі зазначили, що у відповідь на прохання про відкриття провізорних стаціонарів, як того вимагає розроблений план протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції, Департамент охорони здоров’я Харківської ОДА запропонував розміщувати пацієнтів у туберкульозному відділенні Обласної дитячої інфекційної лікарні з повним кадровим і матеріальним забезпеченням за рахунок ОКІЛ.

“На сьогоднішній день нас ознайомили з наказом про розширення нашого стаціонару за рахунок дитячої інфекційної лікарні, штат набирається на контрактній основі з бюджету нашої лікарні”, – зазначено в листі.

Медики підкреслили, що в закладі станом на 15 травня були проліковані 269 хворих з підтвердженою коронавірусною інфекцією. У квітні в приймальному відділенні отримали консультацію 727 пацієнтів, з яких 395 були госпіталізовані, а 76 переведені в інші стаціонари – частина з них після повторного ПЛР-обстеження повернулася до обласної лікарні. На 15 травня з початку місяця консультації отримали вже 530 пацієнтів.

Медики додали, що, згідно наказу Департаменту охорони здоров’я ОДА, всі хворі з діагнозом пневмонія мали направлятися до ОКІЛ, а після першого негативного результату ПЛР-тесту їх мали переводити в інші стаціонари. При цьому, за даними лікарів, вимагалося переводити якнайбільше пацієнтів, що є порушенням наказів МОЗ та в тому числі призвело до розповсюдження COVID-19.

Медики окремо підкреслили недостатнє забезпечення лікарні медикаментами та киснем – запити про необхідність поставок виконувалися із суттєвою затримкою, а деякі взагалі були проігноровані. Потреба в кисні, що зросла з 24 балонів на місяць до 90 балонів на день, покривається в основному ресурсами лікарні.

Також у медзакладі – відчутний дефіцит персоналу. Не вистачає профільних фахівців – анестезіологів, рентгенологів. Крім того, через захворювання на COVID-19 та звільнення в лікарні не вистачає близько 30% середнього та молодшого медичного персоналу. Відділення інтенсивної терапії заповнено на 200%. Через перевантаження закладу реаніматологи не встигають оглядати всіх пацієнтів.

У листі відзначається, що про виникаючі проблеми, в тому числі, кадрові, повідомляли до Департаменту охорони здоров’я ХОДА.

Крім того, лікарі підкреслили, що не отримують допомогу й від міської влади Харкова, враховуючи, що обслуговують близько 90% саме мешканців міста, а перебувають на балансі обласного бюджету.

За словами медиків, фінансування на придбання ліків для лікування хворих на коронавірус недостатньо. Так, за квітень медзакладу “було виділено лише 21 упаковка гидроксихлоріну”..

Медики зауважили, що частину необхідних засобів та медикаментів отримують від благодійників.

Колектив ОКІЛ просить Степанова допомогти відкрити стаціонари Харкова в якості другого етапу прийому хворих на коронавірусну інфекцію; допомогти в необхідному медикаментозному супроводі пацієнтів, згідно протоколів ведення хворих на коронавірусну інфекцію та обіцянок президента щодо безкоштовного лікування.

Лист, підписаний, в тому числі директором лікарні Павлом Нартовим, просять не переадресовувати до Департаменту охорони здоров’я ХОДА, оскільки медики  “в дієвості та адекватності місцевої влади зневірилися”.

Копії листа медики також мають надіслати до Кабінету міністрів, Верховної Ради, приймальні президента Володимира Зеленського, меру Харкова Геннадію Кернесу, голові ХОДА Олексію Кучеру та профспілковим організаціям.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові захворіли на коронавірус 20 співробітників обласній інфекційній лікарні, в їх числі – п’ятеро лікарів.

У Харкові з COVID-19 госпіталізували директора обласної інфекційної лікарні.

Поліцейські проводять перевірку інформації про спалах захворюваності коронавірусною інфекцією серед медичного персоналу Харківської обласної інфекційної лікарні.

This slideshow requires JavaScript.