Що коїлося на фермі з “рабами” у Малій Рогані – стали відомі підробиці (фото, відео)

56-річний чоловік та 60-річна жінка вербували осіб для подальшої примусової праці на власному фермерському господарстві, яке займається розведенням великої рогатої худоби в селі Мала Рогань у Харківській області.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

Фермери організували пошук та підбір працівників – осіб з уразливим станом, примушували їх до праці та утримували за допомогою боргової кабали через систематичне накладення штрафів за невиконання окремих робіт праці, а також за допомогою психологічного чи фізичного впливу. Правоохоронці виявили на території господарства дев’ять осіб, які піддавалися примусовій праці, проживали у жахливих умовах та не отримували заробітну плату. Серед них троє жінок, п’ятеро чоловіків та одна неповнолітня особа – 17-річний хлопець. На фермі працівники доглядали за більш ніж 80 голів великої рогатої худоби та за домашніми тваринами.

Поліцейські вилучили в ході обшуків чорнові записи з, начебто, виплаченими грошовими коштами за виконану роботу та з відмітками про борги за несплачену роботу, боргові записки працівників роботодавцям за отримання їжі, напоїв та цигарок. Також вони вилучили оригінали документів, що підтверджують особи працівників, які працюють на теперішній час та працювали раніше, відеореєстратор, установчі документи фермерського господарства, мобільні телефони. “Також у 56-річного чоловіка були виявлені більше 60 набоїв, предмет, схожий на димову шашку та предмет, схожий на запал з написом УЗРГМ-2”, – йдеться у повідомленні.

Наразі встановлюються інші особи, причетні до скоєння злочину, та громадяни, які також постраждали від протиправної діяльності фермерів. Вирішується питання щодо повідомлення правопорушникам про підозру.

Слідчі слідчого управління ГУНП в Харківській області відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 149 Кримінального кодексу (торгівля людьми). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна або без такої. Досудове розслідування триває.

У обшуках брали участь працівники Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, слідчі ГУНП в Харківській області, бійці полку поліції особливого призначення, спільно з прокуратурою Харківської області із залученням співробітників Головного управління Держпраці у Харківській області, Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби у Харківській області, Департаменту екології та природних ресурсів Харківської області та Департаменту соціального захисту населення Харківської обладміністрації.

Як повідомляв Харків Times, поліція виявила дев’ять безоплатних працівників на фермі під Харковом, один з яких – неповнолітній.