“Харківводоканал” погодив підвищення тарифів

Фото: Укринформ

26 травня в КП «Харківводоканал» провели відкриті слухання щодо перегляду тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міськради.

У зв’язку з карантином захід провели онлайн в форматі zoom-конференції, в якій взяли участь близько 30 осіб.

За словами заступника генерального директора – директора фінансово-економічного департаменту КП «Харківводоканал» Яни Хайло, до 1 червня підприємства України зобов’язані подати до Нацкомісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, розрахунки тарифів на 2021 рік.

У КП «Харківводоканал» пропонуються наступні тарифи:

на централізоване водопостачання:
– суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення (водоканали) – 6,21 за 1 м³ (без ПДВ), 7,452 грн за 1 м³ (з ПДВ). Зростання – на 16,7%;
– населення та юросіб – 15,50 грн за 1 м³ (без ПДВ), 18,60 грн за 1 м³ (з ПДВ). Зростання – на 22,1%;

на централізоване водовідведення:
– суб’єктів господарювання в сфері ЦВО – 3,02 грн за 1 м³ (без ПДВ), 3,624 грн за 1 м³ (з ПДВ). Зростання – на 28,5%.
– населення та юросіб – 9,19 грн за 1 м³ (без ПДВ), 11,028 грн за 1 м³ (з ПДВ). Зростання – на 19,7%.

Яна Хайло зазначила, що при формуванні нових тарифів на підприємстві врахували прогнозний індекс зростання цін виробників промислової продукції, прогнозоване зростання прожиткового мінімуму, від якого залежить розмір фонду оплати праці і відрахувань, – на 5,3%, збільшення витрат на електроенергію – на 18,7 %. Також у зв’язку зі зношеністю водопроводу (57,5%) і каналізаційних колекторів (79,9%) до вартості послуг включили кошти на ремонт фонду підприємства.

За словами директора фінансово-економічного департаменту, завдяки закупівлі електроенергії безпосередньо у оператора ринку підприємство й так утримує зростання тарифів на 7-8%.

«У витратній частині тарифів понад 45% складає вартість електроенергії. Наше підприємство – одне з перших в Україні отримало ліцензію на електроенергію, і ми закуповуємо її безпосередньо на ринку, а не у оператора. Це дозволило знизити зростання тарифів, але вартість електроенергії постійно зростає», – зазначила Яна Хайло.

Вона повідомила, що до початку літа підприємства країни подадуть розрахунки до НКРЕКП, і передбачається, що нові тарифи приймуть до кінця року.

Як повідомляв Харків Times, нинішні тарифи діють з 5 лютого 2020 року, тоді холодна вода для харків’ян виросла в ціні на 15,9%, а каналізація – на 37,6%.