Харків та Первомайський відмовилися платити за пільговиків – Укрзалізниця

Фото: Харків Times

Влада трьох міст на території Південної залізниці відмовляється компенсувати гроші за перевезення пільговиків у приміському залізничному транспорті.

Про це  Харків Times повідомили у прес-службі філії «Південна залізниця».

Так, відмовилися від укладення угод про щодо компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян у приміському сполученні влада Харкова, Первомайского Харківської області та Полтави.

У Харкові свою відмову пояснили тим, що Програмою сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення Харкова на 2017—2020 рр. “не передбачено надання окремим категоріям громадян додаткових соціальних гарантій, зокрема пільгового проїзду у залізничному транспорті приміського сполучення”.

У місті Первомайський завважують на дефіцит міського бюджету, а в Полтаві посилаються на ст. 9 Закону України «Про залізничний транспорт» стосовно відшкодування збитків залізничного транспорту загального користування від їх використання за рахунок державного або місцевих бюджетів залежно від того, яким органом прийнято рішення щодо введення відповідних пільг. Полтавською міською радою такі рішення не ухвалювалися.

У Південній залізниці з посиланням на ст. 9 Закону України «Про залізничний транспорт» наполягають, що збитки від перевезення пільговиків у приміському сполученні мають відшкодовуватися за рахунок місцевих бюджетів.

За інформацією залізничників, уже укладено 81 договір на загальну суму 10993,5 тис. грн. Всього необхідно укласти 99 угод. Ще не укладено 18 договорів, 15 з них знаходяться на розгляді у контрагента.

Як повідомляв Харків Timesза І квартал 2020 року органи місцевої влади у Харківській області відшкодували за перевезення пільговиків залізницею менше 7%.

В Укрзалізниці попередили, що зростання заборгованості ставить під загрозу відновлення приміського сполучення.