Коронавірус в Харківській області: серед хворих – 20 співробітників Обласної інфекційної лікарні

Фото: kharkivoda.gov.ua

Серед хворих COVID-19 – 20 співробітників Обласній інфекційній лікарні, в їх числі – п’ятеро лікарів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Харківської обладміністрації.

Серед захворілих головлікар лікарні Павло Нартов і троє анестезіологів – завідувач відділенням та два лікаря з додаткових бригад, які прибули на посилення. Зараз в лікарні працюють п’ятеро анастезіологів. “Навантаження висока, але всі необхідні реанімаційні дії виконуються”, – наголошується в повідомленні.

Зараз лікарнею за фактом керує співробітник Харківської медичної академії післядипломної освіти Валентина Маслова. Раніше вона поєднувала роботу в ХМАПО та в інфекційній лікарні. Зараз основним місцем її роботи буде “інфекціонка”, офіційно обов’язки головного лікаря на неї покладуть з вівторка, 26 травня. Методичну допомогу надає головний лікар обласної дитячої інфекційної лікарні Дмитро Кухар.

В даний момент в лікарні 175 пацієнтів, її заповнюваність почала знижуватися. Зараз ведеться робота по виписці і переведенню частини пацієнтів в 17-у міську лікарню, у якій розгорнуто 60 ліжок (40 загальної терапії, 20 – інтенсивної). Також 40 ліжок розгорнуто в дитячій інфекційній лікарні (11 з них вже заповнені). Також готові підключати до прийому хворих 13-ту міську лікарню. Неважких пацієнтів в районах продовжують приймати районні лікарні, що увійшли до списку установ, які беруть COVID-19.

“На завтра заповненість інфекціонки повинна досягти близько 50%. Регулювати заповнюваність лікарні, виписку пацієнтів та їхнє переведення до інших лікувальних установ – це прямий обов’язок директора КНП ХОР “Обласна інфекційна лікарня”. Необхідні заходи директором не вживалися”, – йдеться у повідомленні.

Прес-служба ОДА також зазначила, що в даний момент на рахунках обласної інфекційної лікарні – 1,5 млн грн, це цільові гроші на закупівлю ліків. “Такий залишок був на кінець кожного місяця під час війни з коронавірусом”, – йдеться у повідомленні. Обладміністрація зазначає, що закупівлю ліків проводить не облздоров, а сама лікарня. Чому ліки не закуплені – з’ясовувала перевірка, про результати якої обіцяють повідомити журналістам.

23 травня анестезіолог, професор Харківської медичної академії післядипломної освіти Володимир Корсунов написав у Facebook, що в інфекційній лікарні – “обстановка на межі вибуху”. До цього висновку він дійшов, взявши участь у консиліумі у відділенні інтенсивної терапії.

“Оглядав завідувачку одного з відділень, яка потрапила до ВІТ з двобічною пневмонією та позитивним тестом на Covid-19. Поки вистачає звичайної оксигенотерапії, але складається враження, що це не надовго – надто високий СРП, та площа ураження легенів на КТ. Крім неї на Covid-19 хворіє директор, замісник директора з медичної частини, завідувач ВІТ, три анестезіологи та купа лікарів, медичних сестер, молодшого персоналу! Щодня звільняються співробітники! Лікарня місяць поспіль завантажена на 100 и більше відсотків, але жодна інша лікарня другого за кількістю населення міста України не приймає хворих з підозрою на COVID-19”, – повідомив лікар.

“Злочинний обласний департамент охорони здоров’я, населений зеленими гоблінами, мовчить та цинічно глузує з лікарів… Я звертаюся до всіх тих, які не носять маски у супермаркетах та магазинах, хто з 25.05 порине до метро – лікувати Вас буде нікому! Звертайтеся до пана Іваннікова – він буде лікувати Вас особисто, а як не впорається – покличе губернатора. До речі про те, що все забезпечено і все є, а корупціонери-лікарі направляють рідних по лабораторіях та аптеках – директор ОКІЛ купує собі ліки за власні кошти, а на актемру для завідувачки відділенням, яка зараз перебуває у ВІТ, збирають кошти всією лікарнею. Отаке життя насправді – воно зовсім не відповідає репортам українських можнавладців”, – написав Корсунов.