Працівники пологового будинку “Укрзалізниці” протестують проти закриття закладу

Фото: Харків Times

Працівники пологового відділення Харківської кліничної лікарні на залізничному транспорті провели 22 травня пікет проти рішення “Укрзалізниці” закрити цей медичний заклад.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

Як повідомила виданню завідувач відділенням новонароджених Галина Дмитрова, приводом для рішення про закриття пологового будинку стало зниження кількості пологів до рівня нижче 300 в рік. “Якщо 300 пологів у відділенні – воно має право працювати, і закрити його ніхто не може. Але в минулому році у нас було 276 пологів – в той час, як 12 років тому було 900. За 12 років вони домоглися того, щоб з успішного пологового будинку зробити нікому непотрібне, з їх точки зору, відділення “, – сказала вона.

За словами медика, рішення закрити відділення і продати будівлю фактично було прийнято ще в 2000-му році. Однак тоді пологовий будинок був у відомстві Південної залізниці, і медикам вдалося “достукатися” до керівництва та довести необхідність його роботи. Однак з тих пір, вже 20 років, в будівлі пологового будинку, яка побудована наприкінці 19 століття і знаходиться в занедбаному стані, не проводиться ремонт.

Накази про закриття відділення видали Укрзалізниця, відомчий Центр охорони здоров’я та головний лікар лікарні Іван Ярошенко. 25-26 травня всі 38 працівників відділення повинні з’явитися у відділ кадрів для звільнення.

На думку Дмитрової, реальною причиною для закриття відділення може бути прагнення продати його двоповерхову будівлю, яка знаходиться по вул. Полтавський шлях, 52 і примикає до будівлі готелю, яка була приватизована кілька років тому. “Я вважаю, що єдина причина закриття нашого відділення – це чиїсь комерційні інтереси і бажання отримати до своєї власності цей комплекс. А потім – знести його і побудувати якийсь торгово-розважальний центр”, – сказала вона.

Пологовий будинок був відкритий в 1943 році, одразу після звільнення Харкова від німецько-фашистських загарбників. Він розрахований на 30 ліжок.