Загибель військовослужбовців під час навчань – під суд піде офіцер ЗСУ

Фото: Фокус

У ГБР завершили розслідування і передали справу до суду на офіцера Збройних сил України, обвинуваченого в перевищенні службових повноважень, наслідком якого стала загибель двох військовослужбовців на полігоні в Харківській області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби ГБР.

Слідство встановило, що травми несумісні з життям військовослужбовці отримали 26 квітня 2017 року під час проведення запланованих навчальних стрільб з важкого озброєння, якими керував обвинувачений. Він “в порушення наказу командира військової частини змінив умови виконання вправи навчальних стрільб”. Військовослужбовець особисто прийняв рішення про зміну дальності до мети з 1700 – 2000 метрів до 4000 метрів.

“Через це за його вказівкою членами екіпажу БМП-1 був здійснений ряд пострілів, один з яких здетонував на відстані 5 метрів 70 сантиметрів від вежі спостереження, всередині якої знаходилися два військовослужбовців. Які в результаті зазначеного пострілу отримали різного ступеню тілесні ушкодження, несумісні з життям “, – повідомили в ГБР.

Судити офіцера будуть за умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому повноважень, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 4 ст. 426-1 КК).

У разі доведення провини, обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 10 років.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснювала військова прокуратура Харківського гарнізону.

Як повідомляв Харків Times, ГБР повідомив про підозру екскомандіру взводу Нацгвардії.