Правоохоронці повідомили держвиконавцю про підозру у незаконному продажу будівель інституту “УкрВОДГЕО”

Фото: Харків Times

Правоохоронці повідомили головному державному виконавцю Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про підозру у незаконній реалізації у 2016-2017 роках майже 5 тис. квадратних метрів приміщень одного з науково-дослідних інститутів Харкова, який перебуває у державній власності Мінрегіонбуду.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Facebook начальника прес-центру СБУ області Владислава Абдули.

Як стало відомо Харків Times з власних джерел у правоохоронних органах, мова йде про продаж будівлі Українського державного науково-дослідного інституту проблем водопостачання, водовідведення та охорони навколишнього природного середовища “УкрВОДГЕО”, яка разташована по вул. Шевченка, 6.

Як повідомляє спецслужба, за даними слідства, для проведення оборудки посадовці державної виконавчої служби Харківського управління юстиції незаконно арештували нерухомість держустанови, яка розташована поблизу центральної частини міста. Після цього фігуранти, всупереч дії мораторію на примусову реалізацію державного майна, продали відчужені приміщення інституту представникам місцевої комерційної структури. При цьому, науково-дослідний інститут внесений до переліку об’єктів, які не підлягають приватизації.

“За висновками судової будівельно-оціночної експертизи, через протиправну діяльність посадовців державі було завдано збитки на 3 мільйони 267 тисяч гривень”, – йдеться у повідомленні.

Одному з фігурантів, головному державному виконавцю Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 365-2 Кримінального кодексу (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, якщо вони спричинили тяжкі наслідки).

Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності інших учасників оборудки. За матеріалами СБУ, відповідними органами вживаються правові заходи щодо повернення незаконно реалізованого об’єкта до державної власності. Викриття і документування протиправної діяльності проводилося спільно зі слідчими Київського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської місцевої прокуратури № 2.

Прес-служба прокуратури Харківської області повідомила. що підозрюваний перебуває під нічним домашнім арештом. Вирішується питання про його відсторонення від займаної посади та накладення арешту на його майно.

У ході досудового розслідування ухвалами слідчого судді Київського районного суду м. Харкова накладено арешт на вказані нежитлові приміщення з метою відшкодування завданих збитків.