Харківських “чорних ріелторок” підозрюють у 140 епізодах шахрайства та грабежів

Фото: khar.gp.gov.ua

Слідчі встановили причетність заарештованих у лютому чотирьох жінок до понад 140 епізодів шахрайства та грабежів.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіціі області.

“Досудовим розслідуванням встановлено, що 28-річна жителька області у квітні 2017 року створила та очолила організовану злочинну групу, до складу якої в подальшому увійшли ще троє жінок. Зловмисниці тривалий час під приводом ведення діяльності з надання послуг агентства нерухомості займалися систематичним заволодінням грошових коштів, як шахрайським способом, так і відкритим викраденням майна із погрозою застосування насильства”, – йдеться у повідомленні.

Схема дій підозрюваних була досить проста. В інтернеті розміщувалися оголошення про здачу в оренду житла. Клієнтам, які приходили по оголошеннях, пропонувалося заплатити фіксовану суму “за перший та останній місяці оренди”, після чого пропонувалося також підписати договір “про надання інформаційних послуг”. Незгодних з умовами цього договору просто виштовхували з приміщення й гроші їм не повертали. Для своєї діяльності підозрювані знімали приміщення у центрі міста – на вулицях Сумській, Дарвіна, Бажанова та у провулку Короленка. Всього правоохоронці підозрюють, що за час своєї діяльності злочинниці заволоділи коштами потерпілих у сумі близько 900 тисяч гривень.

У лютому всі ймовірні учасниці “злочинного квартету” були затримані поліцією, трьом з них суд обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, одній – у вигляді цілодобового домашнього арешту. Все підозрюваний скористалися правом на внесення застави.

І ось сьогодні, 19 травня, жінок попередили про підозру у вчиненні кримінальних злочинів у складі організованої злочинної групи, передбачених ч. 4 ст. 190 КК (шахрайство) та ч. 5 ст. 186 КК (грабіж). Якщо їхню провину доведуть у суді, жінкам загрожує до 13 років ув’язнення із конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, 21 лютого 2019 року, представники “Національного корпусу” та “Національних дружин” заблокували роботу офісу агентства нерухомості за адресою: провулок Короленка, 19. За інформацією активістів, в агентстві замість договору оренди житла надавали фейковий договір, по якому клієнти платили гроші за надання інформаційних послуг у розмірі 7-8 тис. гривень.

Фото: соцсети

19 лютого 2020 року суд обрав для 28-річної харків’янки, яку підозрюють у тому що вона під виглядом ріелтора грабувала клієнтів, запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави у 630 тис. гривень. Долю ще двох жінок, затриманих за підозрою в цьому злочині, суду ще належить вирішити.

20 лютого 2020 року суд обрав запобіжний захід ще двом підозрюваним у цій справі у вигляді утримання під вартою з правом внесення застави, а четвертої учасниці – у вигляді цілодобового домашнього арешту.