Від сьогоднішнього дня держава регулює ціни на ряд товарів

Сьогодні, 18 травня, набула чинності постанова Кабінету міністрів № 341 від 22 квітня 2020 року “Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення”.

Згідно із цією постановою, підвищення ціни на товари, “які мають істотну соціальну значущість” і товари “протиепідемічного призначення, необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-Cov-2”, відтепер підлягає обов’язковому декларуванню.

Про це Харків Times повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Харківській області.

У постанові Кабміну зазначено вичерпні переліки цих товарів.

Зокрема декларуванню підлягає підвищення ціни на гречану крупу, цукор-пісок, борошно вищого ґатунку, макаронні вироби вітчизняного виробництва, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С-1, птицю у вигляді курячої тушки, мінеральну негазовану воду та вершкове масло жирністю 72,5%.

У списку товарів “протиепідемічного призначення, необхідних для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19”, позицій значно більше. Тут і ряд медикаментів, і медичні маски, і антисептики, і костюми біозахисту, і дезінфікуючі засоби.

Обов’язок декларування зміни ціни настає у тому випадку, якщо зазначені в переліках товари планують підвищити у ціні більш, ніж на п’ять відсотків – по відношенню до ціни на момент прийняття постанови і при кожному наступному такому підвищенні.

При цьому при підвищенні вартості товару на 15 і більше відсотків використання такої роздрібної ціни можливо не раніше, ніж через 30 днів без урахування дня декларування. При підвищенні на 10 і більше відсотків (але менше 15) застосування нової ціни можливе не раніше 14 днів без урахування дня декларування. І навіть при підвищенні ціни на 5 і більше відсотків (але менше 10) продавець може ставити нову ціну лише через три дні, знов таки без урахування дня декларування.

Декларування зміни цін здійснюється в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт за посиланням: https://price.consumer.gov.ua/

На сайті Служби можна буде ознайомитися із реєстром роздрібних цін.

Служба попереджає, що до суб’єктів господарювання, які допустять підвищення ціни без процедури декларування, будуть застосовуватися адміністративно-господарські санкції відповідно до ст. 20 Закону України “Про ціни та ціноутворення”.

Як повідомляв Харків Times, 12 березня Головне управління Держпродспоживслужби у Харківській області оголосило про закриття на карантин та припинення особистого прийому громадян.