Голова обладміністрації Кучер звинуватив ЗМІ в роздуванні неіснуючих проблем “швидкої допомоги”

Голова Харківської обладміністрації Олексій Кучер звинуватив “деякі засоби масової інформації” в роздуванні проблем харківської служби “швидкої допомоги”, яких, за його словами, насправді не існує.

Про це Кучер заявив журналістам на прес-конференції, повідомив кореспондент Харків Times.

“Перш за все, як виходити з якимось аналізом, необхідно вислухати й іншу сторону, і вийти з об’єктивним аналізом. Нажаль, деякі засоби масової інформації, не аналізуючи, викидають якісь… посилаючись на якісь листи підписані, деякі люди вже зізнались, що вони підписували не зовсім те, що там зазначено. Питання роздмухується з засобами індивідуального захисту – та немає цієї проблеми. Ну немає. Якщо чітко кожний член бригади, яка виїжджає, скаже “мені недостатньо” – я впевнений, проведена не одна розмова, не одна контрольна настанова дана, щоб засобами індивідуального захисту всі медики були забезпечені, і вони в наявності. Шановні колеги, я, звертаючись до вас, прошу: давайте ми будемо об’єктивними в цьому питанні”.

Також Олексій Кучер поділився з журналістами своїм баченням того, як їм слід працювати.

“Чому не вийшли, наприклад, наші місцеві засоби масової інформації і не сказали на всю Україну: шановні колеги, дивіться, Харківська область – в лідерах, тому що ми найперші підписали договір з НСЗУ – “екстренка” наша підписала – і перші наші лікарі отримали ці доплати. Ну чому так не було не вийти і не сказати? Це сенсація чи не сенсація? Харківська область в лідерах була по виплатам. Тим не менш – ми отримуємо негатив”.

Він зазначив, що на сьогоднішній день 244 медики екстреної швидкої допомоги отримали виплати надбавки 300%. “При цьому ми знаємо, що там працює 2400 працівників. Разом з цим, нормативна база, яка існує на сьогоднішній день, дозволяє виплачувати нам лише тим особам, які на сьогодні вже отримали виплати. Це ті, які були безпосередньо задіяні в боротьбі з COVID, тобто безпосередньо контактували з хворими”, – сказав Кучер. Він заявив, що хоче, щоб доплати отримали всі 2400 працівників “швидкої”. “Наскільки мені відомо, уряд зараз розглядає можливість вирішити це питання. Але для чого ми зараз створюємо проблему там, де її немає? Всі ж розуміють, що насправді відбувається”, – сказав він.

Кучер також заявив, що проблема довкола цього питання створена штучно.

“Є люди, які дійсно опікуються виплатами, а є люди, які маніпулюють… Більшість з тих, хто розхитує цю історію, на мій погляд, взагалі не опікуються виплатами медичних працівників. Тому що якщо людина адекватна, вона спочатку з’ясує, що відбувається, а потім кричить, що зрада, що не виконали, що не виплатили. Я вранці бачив стрим. Склалося враження, що засоби масової інформації, а також активісти – з них є так звані активісти, які я взагалі не розумію, за який кошт існують – вони з’являються якраз там, де виникають ось ці штучно створені проблеми. В чому проблема, проблеми немає, вона штучно створена”, – сказав Кучер.

Як повідомляв Харків Times, волонтер Наталя Попова повідомила у Facebook, що медики, які працюють на харківській “швидкій допомозі”, мають намір у понеділок, 18 травня, почати безстроковий страйк. Вона також опублікувала фото відкритого листа медиків голові Харківської обладміністрації Олексію Кучеру з повідомленням про акцію протесту.

На офіційній сторінці харківського Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Facebook було опубліковане відео, у якому семеро людей у формах працівників “швидкої медичної допомоги” заявили, що анонсованого у соцмережах страйку працівників “швидкої” не буде.

Водії та деякі медики розповіли журналістам про свої вимоги на території відділення №1 “швидкої допомоги”. Однак страйку, про який працівники “швидкої” попереджали голову Харківської обладміністрації Олексія Кучера напередодні, вони не розпочали.