Станом на травень втрати зведеного бюджету області перевищили 10 млрд гривень – Чернов

Фото: rbc.ua

Загальні втрати зведеного бюджету Харківської області у поточному році вже склали понад 10 мільярдів гривень. Це вимагає досить непопулярних заходів щодо секвестрування бюджету й скорочення фінансування ряду програм.

Про це Харків Times стало відомо з виступу голови Харківської обласної ради Сергія Чернова на онлайн-прес-конференції, що проходила у Харківському прес-клубі.

“Минулого року органи місцевого самоврядування, територіальні громади зокрема, ухвалювали свої бюджети. Вони були збалансовані у дохідній та розхідній частинах. Однак, сьогодні з’явилося додаткове навантаження на бюджети, викликане нагальними потребами, пов’язаними з пандемією та ситуацією в країні, які торік ніхто не міг передбачити. Але не надано ніяких компенсаторних механізмів з боку держави для органів місцевого самоврядування, за якими кошти місцевих бюджетів, спрямовані на виконання державних рішень, були б компенсовані, наприклад, з державного фонду боротьби з COVID-19, або ж з інших джерел”, – заявив Чернов.

За його словами, тільки за квітень зведений обласний бюджет втратив понад 2,5 млрд гривень, а в цілому, станом на травень, втрати складають вже більше 10 мільярдів. Крім того, райони області не отримують тих прибутків, на які вони розраховували.

“Недоотримання надходжень на рівні 20 відсотків, а у деяких районах й 30 відсотків. Це вимагає ухвалювати доволі жорсткі й непопулярні рішення щодо секвестру бюджетів у напрямі перерозподілу коштів та зменшення фінансування ремонтів об’єктів інфраструктури, будівництва тощо”, – стверджує голова облради.

На його думку, над збалансуванням бюджетів повинні спільно працювати як місцеві, так і державні органи влади.

Як повідомляв Харків Times, у квітні Чернов в ефірі Суспільного радіо заявив, що зведений бюджет Харківської області вже не отримав 20% від запланованих податків.

14 травня Харківська область за кількістю нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 за добу виявилася на третьому місці, пропустивши вперед Київ і Буковину.