“Кришування” незаконної вирубки – начальник відділу поліцейського главку та його заступник взяті під варту

Фото: ГБР

Жовтневий районний суд Полтави заарештував начальника одного з районних відділів Головного управління Нацполіціі Харківської області та його заступника із можливістю внесення застави у 630 та 420 тисяч гривень відповідно.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення у Facebook прес-секретаря розташованого у Полтаві теруправління Державного бюро розслідувань (ДБР) Олександра Білки.

“Нагадаємо, правоохоронці підозрюють у створенні групи чисельністю понад 30 осіб, яка без дозвільних документів здійснювала незаконну вирубку деревини цінних порід на території держпідприємства “Жовтневе лісове господарство” та на територіях земель запасу, що не перебувають на балансі лісового господарства. За попередніми підрахунками, державі було завдано збитків на суму понад 850 тисяч гривень”, – написав Білка.

Слідство вважає, що правоохоронці також домовлялися із місцевими поліцейськими про те, що ті не перешкоджатимуть пересуванню транспорту з незаконною деревиною “до лісопереробних пунктів у Харківській області та за її межами”.

Крім того, слідчі ДБР зафіксували факт вимагання правоохоронцями 100 тисяч гривень в “учасника незаконної вирубки деревини”.

“За гроші вони обіцяли вирішити питання щодо непритягнення його та інших осіб до кримінальної відповідальності”, – повідомив Білка.

Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк до десяти років із конфіскацією майна.

У прес-службі Нацполіціі області Харків Times повідомили, що наразі обидва підозрюваних відсторонені від виконання своїх посадових обов’язків.

“На час службового розслідування вони відсторонені від виконання обов’язків”, – сказала представник прес-служби.

Як повідомляв Харків Times, 5 травня слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, повідомили про підозру чотирьом співробітникам Нацполіції у Харківській області. Правоохоронців підозрюють у “кришуванні” незаконної вирубки лісу, а начальника одного з відділень главку – ще й у вимаганні та отриманні хабара.

У прокуратурі області вважають, що групу “чорних лісорубів” чисельністю близько 30 осіб організував у 2018 році мешканець Зміївського району спільно із двома мешканцями Сумської та Чернігівської областей. Браконьєри незаконно вирубували дерева на території Валківського та інших районів області та продавали ліс. До злочинній схемі організатори залучили, в тому числі, співробітників правоохоронних органів.