17 медпрацівників лікували одного пацієнта: обладміністрація відповіла на звинувачення міністра

Фото: censor.net.ua

Доплати медпрацівникам, які лікували хворих COVID-19 в березні, нараховані відповідно до законодавства, що діяло на той час, а їх розрахунок проводив департамент охорони здоров’я Харківської міськради.

Про це Харків Times дізнався з коментаря прес-служби Харківської обладміністрації, яка посилається на директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА Вадима Іваннікова.

Іванніков прокоментував на прохання журналістів заяву міністра охорони здоров’я Максима Степанова про недоплату надбавок за березень медикам в Харківській області, яке він зробив на брифінгу 9 травня.

Іванніков повідомив, що згадані міністром 17 медичних працівників лікували ні чотирьох пацієнтів, як стверджував Степанов, а одного. Розрахунок надбавок цим 17 медикам проводив департамент охорони здоров’я Харківської міськради, оскільки мова йде про співробітників міської лікарні.

Надбавки всім медикам були нараховані відповідно до 145-го наказу Міністерства праці та соціальної політики України, що діяв ще з 2003 року до 1 квітня 2020 року, а також Закону України від 17 березня 2020 року та відповідній постанові Кабінету міністрів України від 23 березня 2020 року № 246.

“Саме ці документи і встановили за березень на момент їх видання погодинну оплату праці медпрацівників за час роботи, пов’язаної з ризиком інфікування COVID-19. Тобто, кожен з медиків за березень отримав доплату тільки за той час, який контактував з пацієнтом”, – відзначається в коментарі.

Іванніков заявив, що реальні 300-відсоткові оклади прописані тільки у 331-й постанові Кабміну, що була ухвалена 24 квітня, а фактично надійшла до регіонів 4 травня. У постанові чітко написано: “Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування і застосовується з 1 квітня 2020 року”. Тому за березень людям 300-відсоткові надбавки нарахувати неможливо.

Як повідомляв Харків Times, міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив про недоплату надбавок за березень медикам, які лікували хворих на COVID-19, у Харківській області.