Суд відправив під домашній арешт заступника начальника харківської митниці

Фото: khar.gp.gov.ua

Суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту і відсторонення від займаної посади строком на два місяці заступнику начальника Харківської митниці ДФС, який підозрюється в нанесенні державі збитків на 1,6 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Слідство встановило, що в 2016 році на Харківській митниці ДФС з порушенням розмитнили обладнання для обробки деревини. У 2018 році порушення виявили правоохоронці. Як з’ясувалося, декларант надав неправдиву інформацію щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД. Це дозволило йому не платити мито в розмірі 540 тис. грн за ввезений ним товар – обладнання для обробки МДФ-плит.

Відповідно до вимог законодавства України заступник начальника митниці повинен був протягом шести місяців з дня виявлення порушення скласти протокол за ч. 1 ст. 485 МК України. Також чиновник повинен був оштрафувати несумлінного декларанта в розмірі 300% від суми збитку – понад 540 тис. грн, але не зробив цього.

Таким чином, дії службовця завдали державі збитків на суму понад 1,6 млн грн. Стосовно заступника начальника харківської митниці відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 КК (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки).

Підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Як повідомляв Харків Times, слідчі територіального управління ГБР повідомили одному із заступників начальника Харківської митниці Державної фіскальної служби про підозру у службовій недбалості, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК).