У Харкові планують відкрити центр олімпійської підготовки скелелазів

Фото: www.city.kharkov.ua

Навчально-тренувальний центр для швидкісного скелелазіння планують створити на базі Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського “ХАІ”.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

З такою ініціативою виступив автор одного з проєктів-переможців міської програми “Громадський бюджет (бюджет участі) міста Харкова”.

У проєкті зазначається, що з 2009 року всі міжнародні змагання в скелелазній дисципліні “швидкість” проводяться на стандартній швидкісній трасі з топографічним розташуванням зачіпок. Поки в Україні є тільки один такий скеледром у приміщенні в Одесі, але і його не можна використовувати півроку, оскільки будівля не опалюється. Тому спортсменам складно тренуватися восени і взимку, коли проходить базова підготовка до нового сезону змагань.

“Якщо відкрити такий центр у Харкові, протягом року там зможуть тренуватися і змагатися від 500 до 5 тис. скелелазів з інших регіонів і країн. Готуватимуться до турнірів спортсмени з усієї України і майбутні учасники Олімпійських ігор в Токіо і Парижі, де вперше буде представлено скелелазіння. Новий скеледром дасть шанс молодим харківським скелелазам вийти на міжнародний рівень”, – зазначають автори проєкту.

Крім того, завдяки реалізації проєкту в 2021 році у Харкові можна буде провести національні і міжнародні змагання і навчально-тренувальні збори для національної збірної України.

Зазначимо, що в 2019 році для участі у програмі “Громадський бюджет” було запропоновано 260 різних ініціатив з розвитку Харкова. З них відібрали 117 кращих, за які можна було проголосувати на сайті “Портал харків’янина”. У результаті 10 грудня на засіданні екпертної групи переможцями були визнані 39 проєктів, які набрали понад 300 голосів. На їх реалізацію з міського бюджету буде виділено 50 млн грн.