Садову перекриють через будівництво на два роки із 6 травня

Фото: проект реставрации stroyobzor.ua

Рух транспорту по вулиці Садовій у центрі Харкова буде заборонено від сьогоднішнього дня, 6 травня, на більш ніж два роки – до 30 грудня 2022 року.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради.

Як розповіли у Департаменті інфраструктури міськради, це “пов’язано із будівництвом житлових будинків по вулиці Садовій, №7 та 9”.

Об’їзд закритої ділянки організовано по прилеглих вулицях: Маршала Бажанова, Пушкінській, Потебні та Театральному провулку.

За адресою вулиця Садова, 7 розташований знаменитий Будинок Сурукчі, що є пам’яткою архітектури місцевого значення.

У вересні 2019 року компанія-забудовник “Житлобуд-2”, що починає будівництво багатоповерхового будинку за адресою вулиця Садова, 9, взяла на себе зобов’язання по реставрації Будинку Сурукчі.

“Проект реставрації Будинку Сурукчі передбачає максимальне збереження автентичності будівлі, відновлення всіх втрачених елементів, оздоблювальних матеріалів і колірного рішення. Працюючи над проектом, архітектори вивчили всі наявні архівні дані”, – повідомило у жовтні 2019 року видання СтройОбзор.

Певну тривогу викликає те, що Департамент інфраструктури в якості причини перекриття Садової вулиці вказує саме “будівництво” за обома адресами й нічого не говорить про реставрацію пам’ятника.

Довідка: Особняк, званий нині “Будинком Сурукчі”, був зведений наприкінці ХІХ століття. Автором проекту особняка може бути Віктор Величко або Олексій Бекетов, однак достовірних даних не збереглося. На початку ХХ століття особняк придбав відомий лікар-отоларинголог, професор медицини Степан Сурукчі. Серед його пацієнтів був і легендарний оперний співак Федір Шаляпін, який під час гастролей у Харкові лікувався в професора, проживав у його будинку й навіть дав там концерт. Після революції націоналізована будівля була передана районному відділу освіти. Багато років тут знаходився дитячий садок, а після – бухгалтерія райосвіти. На початку XXI століття будівля перестала експлуатуватися. За результатами проведеного у 2019 році технічного обстеження, стан будинку оцінюється як аварійний та непридатний до нормальної експлуатації за цілою низкою важливих конструктивних елементів.

Фото: проект реставрации stroyobzor.ua

Як повідомляв Харків Times, у серпні 2019 року на вул. Свободи, 35 у центрі міста був знесений особняк у стилі модерн, авторство якого приписується відомому архітектору Олександру Гинзбургу, що був пам’ятником архітектури місцевого значення.