НАЗК перевіряє фінансування передвиборної агітації Світличної

Фото: Юлія Світлична / Facebook

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало перевірку фактів імовірного порушення виборчого законодавства під час проведення передвиборної агітації та її оплати не з виборчого фонду вже обраної народної депутатки Юлії Світличної. Перевірка ініційовані у відповідь на звернення від офіційного спостерігача Громадянської мережі ОПОРА за результатами спостереження за проміжними виборами народного депутата України 15 березня 2020 року в одномандатному виборчому окрузі №179.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення ОПОРИ.

4 травня НАЗК повідомило, що направило запити народній депутатці Юлії Світличній на адресу місця проживання та на адресу Верховної Ради щодо оплати реклами в мережі Facebook, яка не відображена в остаточному фінансовому звіті про надходження та використання коштів виборчого фонду, а також громадській організації “Єдність та розвиток”, де вона є виконавчою директоркою, щодо надання інформації та копій документів про оплату реклами на Facebook-сторінці кандидатки.

Повідомлення, що на Facebook-сторінці “Юлія Світлична” були розміщені матеріали, які мають ознаки політичної реклами та були профінансовані поза виборчим фондом кандидатки, надіслав до НАЗК 25 березня координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Харківській області Микола Зінченко.

Зокрема, з 19 по 22 лютого на сторінці було розміщено два рекламні повідомлення. Відповідно до правил Facebook, вони були промарковані як політичні та потрапили до Бібліотеки політичної реклами. Згідно з інформацією у бібліотеці, загальні витрати на розміщення цих повідомлень склали 261,00$ та були здійснені коштом громадської організації “Єдність та розвиток”. Крім того, на сторінці розміщено й інші публікації, які висвітлювали агітаційну активність кандидатки, зокрема інформація про участь Юлії Світличної у публічних заходах, а також широке інформування про її діяльність у 2018-2019 роках в інтересах громадян України. Відповідно до відомостей на сайті ЦВК, Світлична є виконавчою директоркою ГО “Єдність та розвиток”.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, Закон України “Про вибори народних депутатів України”, відповідно до якого проходили проміжні вибори в окрузі №179, не дозволяє використовувати власні кошти партій та кандидатів і кошти з інших джерел для оплати передвиборної агітації. За її словами, в даному випадку можна говорити про фінансування передвиборної агітації не з джерел виборчого фонду, а також про порушення кандидаткою отримання фінансової підтримки для здійснення передвиборної агітації з порушенням визначеного законом порядку.