Вибухи в Балаклеї викликані підривом боєприпасів фугасами – Арахамія

Фото: David Braun / Facebook

Член тимчасової слідчої комісії, народний депутат Давид Арахамія заявив, що вибухи і пожежі на складах боєприпасів в Балаклеї відбулися через підрив закладених в землю фугасних зарядів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення нардепа в Facebook.

“Розслідування кримінальної справи в Харківському управлінні СБУ фактично зупинилося. Тому Комісія прийняла рішення про призначення експертизи, яку провів Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. М. С. Бокаріуса. Її результати показали, що “воронка в районі перших вибухів утворилась внаслідок фугасної дії направленого вибуху заглибленого в ґрунт заряду бризантної вибухової речовини, до складу якої входили тринітротолуол (тротил), гексоген, тетранітропентаеритрит (ТЕН), що є характерним для підривних зарядів кумулятивно-фугасного принципу дії”. Судячи з розміру воронки, для цього в землю мало бути закладено два ряди (!!!) кумулятивно-фугасних зарядів по п’ять штук (!!!) у кожному. Це приблизно 760 кілограм вибухівки, якщо везти мову про, наприклад, КФЗ-1. І таких воронок було до десяти!!! Зрозуміло, що закласти стільки кумулятивно-фугасних зарядів неможливо так, щоб це ніхто не побачив. При цьому, їх встановлення потребує спеціальних знань та навичок. Це дає підстави припускати, що все робилося в умовах очевидності для військовослужбовців частини і не за один день. Але в матеріалах справи цього немає, а ті, хто вели розслідування, за дивним збігом обставин, після цього отримали підвищення по службі”, – написав нардеп.

Арахамія нагадав, що тодішній Генпрокурор і Головний військовий прокурор активно підтримували версію про атаку російського безпілотника, СБУ досі на ній наполягає. Але, за його словами, окрім воронок, виявлених після гасіння пожежі на території арсеналу, є матеріали слідства, які підтверджують, що в момент вибуху в районі Балаклії не було жодних літальних апаратів. “Відомості Укравіаруху про прольот безпілотніка не витримують будь-якої перевірки та суперечать здоровому глузду”, – заявив нардеп.

Версія про підрив була основною

Пізніше Арахамія написав, що версія про підрив була з самого початку основною версією. “Лише після того, як відбулося засідання РНБО, таємничим чином з’явилася версія про БПЛА і всіх, хто наполягав на версії підриву або відлучили від слідства, або звільнили з органів”, – стверджує він.

“З моменту першого вибуху 23.03.2017 групу процесуальних керівників у даному кримінальному провадженні очолював військовий прокурор Харківського гарнізону сил АТО полковник Артем Бугаєць, який разом з відповідними експертами в перші два тижні особисто неодноразово проводив огляди місця події в зоні вибухів та попередньо встановив основну версію – закладка вибухових речовин в декількох місцях зберігання боєприпасів з їх подальшою детонацією.

Про отримані докази на користь цієї версії він неодноразово доповідав Головному військовому прокурору Матіосу А.В. та його заступникам.

Водночас, разом із представниками Міністерства оборони він також з’ясував відсутність прольоту в той час будь-яких літальних апаратів, що в подальшому було підтверджено в доповіді Головної інспекції Міністерства оборони від 26.05.2017 #221/47ДСК “По повітряну обстановку…”

Не дивлячись на тиск з боку Головної військової прокуратури, яке наполягало на основній версії – атака безпілотніка з боку РФ, військові прокурори під керівництвом Артема Бугайця продовжували повноцінне розслідування.

Однак, після того, як і по лінії СБУ, і по лінії військової прокуратури основною версією було визначено пошук неіснуючих безпілотників, а повне та об’єктивне розслідування по суті заборонено, Бугаєць 13.04.2017 звільнився з посади військового прокурора Харківського гарнізону та з лав Збройних Сил України. На його місце Матіос призначив іншого прокурора, який протягом подальших трьох років “шукав безпілотники в небі Балаклеї”, – написав Арахамія.

Украерорух не міг засікти безпілотник

“Дійсно, щойно всі вирішили, що це буде російський БПЛА, з’явився звіт Украероруху про те, що з боку РФ бачили якийсь непізнаний літаючий об’єкт. Однак, пізніше вже при проведенні слідчого експерименту з’ясувалося, що радарне обладнання Украероруху здатне виявити об’єкти за розмірами не менше вертольота Мі-8. Що змусило слідчих після невдалих спроб в слідчому експерименті показати на радарах будь-який український БПЛА, провести експеримент на прикладі легко-моторного навчального літака”, – пише Арахамія.

За його словами, протягом усієї війни подібних БПЛА у росіян виявлено не було, у відкритих джерелах інформації відсутні будь-які дані про наявність на озброєнні армії РФ безпілотників такого розміру.”В доповіді Головної інспекції Міністерства оборони від 26.05.2017 вих. 221/47ДСК “По повітряну обстановку…” детально та грунтовно зазначено про об’єктивну відсутніть будь-яких літальних апаратів у відповідний в районі арсеналу. Вказані матеріали ще в травні 2017 зразу були долучені слідчими до кримінального провадження. Однак, чомусь не взяті до уваги”, – наголошує він.

Нестача боєприпасів та загадкові навчання

Арахамія заявляє, що проведена Міністерством оборони перевірка виявила на арсеналі в Балаклеї “масу порушень і величезну нестачу на мільярди гривень”.

“Потім на цьому арсеналі проводяться” вчення “, виводиться з арсеналу постійний персонал. Потім” прилітає безпілотник “, знищує найбільший в Європі арсенал під час війни, ніхто не покараний, частина відповідальних людей отримують підвищення по службі, а всіх неугодних “кошмарять” та звільняють з армії та правоохоронних органів “, – написав він.

За словами нардепа, комісією встановлено, що 28 лютого 2017 р. аудиторами було встановлено відсутність підтверджуючих документів на відвантаження боєприпасів та військового майна на суму близько 560 млн. грн, про що складено аудиторський звіт. Остаточний термін встановлення вказаних документів – 30 березня 2017 року. Після цього ця сума визначалась би як втрата або нестача.

“І саме за тиждень до цієї граничної дати пролунали вибухи” – наголошує він.

Комісією встановлено, що за день до вибухів до 65 арсеналу ЦРАУ ЗСУ для проведення антидиверсійних навчань прибув підрозділ спеціального призначення військової служби правопорядку “Сармат”. Згідно з легендою навчань, одна група військовослужбовців на автотранспорті певний час знаходилась в районі технічної території арсеналу. Але ввечері 22 березня 2017 р. командир підрозділу “Сармат” телефоном отримав наказ залишити арсенал та прибути до військової частини в с. Малинівка Чугуєвського району Харківської області. І лише після того, як відбулись перші вибухи, спецпідрозділ “Сармат” повернувся до арсеналу.

Арахамія заявляє, що слідство необхідно проводити заново

Комісія встановила, що версія з БПЛА неправдива, і необхідно заново проводити слідство.

“Ясна річ, що через стільки років це набагато складніше і можливо багатьох учасників вже навіть немає в живих. Ми встановили, що в ході розслідування були присутні факти тиску на слідчий процес, що вимагає проведення окремого розслідування. Будемо далі вивчати інші епізоди. Якщо існує навіть 1% ймовірність, що ми зможемо розкрити цей умисне знищення стратегічного боєзапасу країни – ми зобов’язані це зробити. Збиток від цього “безпілотника” за балансовою вартістю становить 12 млрд грн., а за ринковою це мінімум 10 млрд доларів. Я вже не кажу про те, що під час війни таку шкоду неможливо навіть оцінити в грошах “, – заявив Арахамія.

Як повідомляв Харків Times, глава парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що очолювана ним Тимчасова слідча комісія Ради з питань розслідування пожежі (вибухів) на складах боєприпасів в період з 2014 по 2018 роки в п’яти областях прийшла до висновку, що причиною пожежі на арсеналі в Балаклії в березні 2017 року було бажання приховати недостачу боєприпасів.

В СБУ зазначають, що детонацію на складах спричинили вибухи термобаричних боєприпасів, які були застосовані з безпілотного летального апарату. Водночас зазначається, що слідчі не відкидають й інші версії, що призвели до вибухів на артилерійських складах, які перевіряються в ході розслідування. Однак вказують, що версія приховування нестачі боєприпасів на суму 560 мільйонів не знайшла свого підтвердження.