ДБР повідомило про підозру заступнику начальника Харківської митниці

Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, повідомили одному із заступників начальника Харківської митниці Державної фіскальної служби про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу).

Про це Харків Times дізнався з повідомлення теруправління ДБР.

Слідство встановило, що у 2016 році на Харківській митниці ДФС з порушенням розмитнили обладнання для обробки деревини. У 2018 році порушення виявили правоохоронці. “Однак, митник не організував роботу управління протидії митним правопорушенням, щодо складання протоколу відносно декларанта товару та накладення на нього адміністративного стягнення. Через такі дії державний бюджет недоотримав штрафні санкції в сумі понад 1 мільйон 600 тисяч гривень”, – йдеться у повідомленні.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює прокуратура Харківської області. Оперативний супровід – відділ внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Прес-служба прокуратури області повідомила, що декларант заявив неправдиві відомості щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, щоб ухилитися від сплати мита понад 540 тис. грн.

“Відповідно до вимог митного кодексу України, заступник начальника Харківської митниці ДФС, будучи службовою особою, був зобов’язаний протягом 6 місяців з дня виявлення факту порушення митних правил скласти протокол про порушення митних правил стосовно вказаного чоловіка за ч. 1 ст. 485 МК України та застосувати стосовно нього як декларанта штрафні санкції у розмірі 300% від суми збитків — понад 540 тис. грн, проте не зробив цього”, – йдеться у повідомленні.

Проведено обшуки за місцем роботи підозрюваного – у приміщеннях Головного управління Харківської митниці та Слобожанської митниці , під час яких вилучено докази.

Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу та відсторонення підозрюваного від займаної посади.

Підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.