Як Україна виходитиме з карантину – Шмигаль показав план

Фото: www.kmu.gov.ua

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль оприлюднив поетапний план уряду щодо зняття карантинних обмежень, який може розпочатись вже в травні за умови сприятливої епідемічної ситуації.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Telegram прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

“Уряд має чіткий план виходу з карантину. Він складається з 5 етапів. Стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації. Кожен етап має чіткі індикатори та залежить від динаміки поширення захворювання”, – повідомив прем’єр.

Перший етап розпочнеться у разі стабілізації протягом 10 днів розповсюдження захворювання та доступності медичних ресурсів. На цьому етапі відкриватимуть доступ у парки, сквери та інші зони відпочинку, дозволять командні тренування, торгівлю непродовольчими товарами та роботу частини об’єктів індустрії краси. Також зможуть працювати нотаріуси, адвокати, аудитори, автомийки, веломагазини і велопрокати, а кав’ярні зможуть готувати каву на виніс.

Другий етап розпочнеться у разі 10-денного зниження кількості виявлених випадків захворювання. Під час нього поновлять побутове обслуговування населення, навчання випускних класів та підготовку до ЗНО, дозволять кафе і рестораном готувати їжу на виніс, відновлять роботу спортивних залів, фітнес-центрів, готелів, а також дозволять проведення спортивних змагань за участі не більш, як 50 осіб та за відсутності глядачів.

Третій етап розпочнеться за умови того, що протягом 10 днів кількість осіб, які подолали хворобу, вдвічі перевищуватиме кількість нових діагностованих випадків. У цей час відкриються спортивні й дитячі майданчики, окремі заклади освіти, запрацюють театри, кінотеатри, хостели, санаторії, та з обмеженнями – громадський транспорт і ТРЦ. Крім того, громадяни знову зможуть відвідувати кафе, ресторани та бари.

На четвертому етапі, що розпочнеться у разі, якщо на кожну область України припадатиме не більш, як 5 нових діагностованих випадків щоденно, запрацює метрополітен та весь наземний громадський транспорт. Відкриються спортивні зали, заклади харчування, ТРЦ, культурні, освітні та медичні заклади.

Завершальний п’ятий етап розпочнеться у разі, якщо нові діагнози стосуватимуться лише поодиноких імпортованих випадків захворювання. На ньому скасують решту обмежень, окрім тих, які зможе запроваджувати у разі потреби місцева влада.

Як повідомляв Харків Times Кабінет міністрів на засіданні 22 квітня продовжив карантин до 11 травня.