На Конторській горить будівля однієї з перших кондитерських фабрик Харкова

Фото: kh.dsns.gov.ua

На вул. Конторській, 29 горить історична будівля XIX століття – колишня кондитерська фабрика купця Дмитра Кромського. Площа пожежі склала близько 100 кв. метрів.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі ДСНС області.

Інформація про пожежу надійшла до Служби порятунку о 16:54. Коли на місце прибули п’ять відділень рятувальників на автоцистернах, площа пожежі вже становила близько 100 кв. метрів.

Ліквідація пожежі триває. Вогонь було локалізовано о 18:26.

Як повідомили Харків Times у прес-службі ДСНС, ймовірно, вогонь поширився на флігель від сухої трави, якою заросла ділянка біля будівлі.

Судячи з фотографій ДСНС, палаюча будівля – це один з двох флігелів унікальної споруди кінця 80-х років позаминулого століття – кондитерської фабрики купця Дмитра Кромського. Фабрика, що відкрилася у в грудні 1889 року на вул. Конторській в Харкові, була обладнана паровим двигуном у 12 кінських сил, забезпечена водопроводом, паровим опаленням, вентиляцією й електричним освітленням. Фабрика Кромського була першим підприємством такого роду на півдні тодішньої царської Росії.

В останні роки будівля була занедбана й, на думку фахівців, перебувало в жалюгідному стані, хоча її ще можна було зберегти. Як відіб’ється на історичній будові масштабна пожежа, складно передбачити.

Як повідомляв Харків Times, 2 серпня 2018 року відбулася масштабна пожежа у двоповерховій будівлі навчального корпусу №4 Української інженерно-педагогічної академії на вул. Університетській. Будівля, у якій розташована Українська інженерно-педагогічна академія, – це Губернаторський палац, що є одним з найстаріших будівель міста, пам’ятником архітектури. Він був побудований у 1770-1777 роках, з 1805 по 1958 рік у будівлі розміщувався Харківський університет.