Через коронавірус доходи зведеного бюджету Харківської області вже зменшилися на 20%

Фото: rbc.ua

Зведений бюджет Харківської області вже недоотримав 20% від запланованих податків.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі облради.

Про втрати через коронавірус бюджетів різних рівнів у програмі Громадського радіо розповів голова Харківської облради, президент Асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов.

«У першому кварталі і обласний бюджет, і зведений бюджет області ми змогли виконати. А щодо квітня, то до обласного бюджету надходження вже зменшилися на 5%, на 10% знизилися податки на доходи фізичних осіб. Що стосується зведеного бюджету області, там спостерігається зниження доходу від податків на рівні 20%. Це вже багато», – повідомив Чернов.

За його словами, «на місцевих бюджетах лежить величезне навантаження, яке передала держава». Тобто надано додаткові повноваження, але не виділено додаткових ресурсів. В облраді порахували, що Харківська область в цьому році має виділити додаткових 7,3 мільярди гривень.

«Зокрема, на заклади охорони здоров’я, і це те, що Національна служба здоров’я не може профінансувати, а ми не можемо скорочувати ні комунальні заклади, ні медичних сестер, бо їх і так вже не вистачає. Це і компенсація на пільгові перевезення, і гроші на технікуми. Це дуже відчутне додаткове навантаження, бо в минулому році ця цифра була на 1,4 мільярди менше», – сказав Чернов.

Також він зазначив, що бюджет області будуть змушені переглянути, «щоб все збалансувати і визначити правильно пріоритети».

Як повідомляв Харків Times, через коронавірус громади Харківської області втратять 2,7 мільярда гривень.