Всі дії знімальної групи були узгоджені з органами опіки – організатори зйомок “Дау”

Кадр из фильма

Чинний директор ТОВ “Феномен-Україна”, який займався організацією зйомок фільму російського режисера Іллі Хржановського “Дау. Дегенерація”, Христина Волошина направила офіційну відповідь на звернення у Facebook дитячого омбудсмена України Миколи Кулеби.

Про це Харків Times стало відомо з тексту відповіді, опублікованого у ряді українських ЗМІ.

Зокрема, Волошина повідомила омбудсмену, що діти, які брали участь у цій зйомці, “перебували на знімальному майданчику разом зі своїми офіційними опікунами”.

“Всі дії знімальної групи були узгоджені з органами опіки … Феномен-Україна має дозвіл на зйомку і підтвердження того, що діти перебували з опікунами, відразу ж після зйомки покидали знімальний майданчик, а у опікунів немає жодних претензій до Феномен-Україна”, – написала Волошина.

Вона повідомила, що на дітей “не проводилося жодної дії реквізитом або модельними копіями наукових і медичних приладів”. Загальний час зйомок цієї сцени склав менше двох годин. На знімальному майданчику були присутні машина швидкої допомоги і пожежна машина, а сам майданчик “заздалегідь оглянув медичний персонал”.

Волошина наголосила, що серіал “Дау. Дегенерація” є частиною міжнародного мистецького проекту “Дау”, в реалізації якого брали участь великі європейські культурні фонди, видатні вчені та діячі науки, включаючи нобелівських лауреатів, художники, режисери та артисти зі світовим ім’ям. Світові зірки кінематографа брали участь і в озвучуванні проекту на іноземні мови.

“Всі фільми проекту “Дау”, включаючи “Дегенерацію”, неодноразово проходили повну юридичну експертизу в Великобританії, Німеччині та Франції”, – заявила Волошина.

Вона звернулася до Миколи Кулеби з проханням “посприяти у припиненні поширення недостовірної інформації” про фільм, підкресливши, що “наклеп, перекручування фактів, необґрунтовані звинувачення, які зараз лунають на адресу проекту, завдають непоправної шкоди репутації проекту, його творців і учасників”.

Як повідомляв Харків Times, Ювенальна прокуратура Харківської області процесуально керує розслідуванням, відкритим на підставі аналізу публікацій в інтернеті, за двома статтями Кримінального кодексу за фактами ймовірних катувань дітей у фільмі російського режисера Іллі Хржановського “ДАУ. Дегенерація”, а також можливої пропаганди “культу насильства, жорстокості або дискримінації” у цьому фільмі.

Дитячий омбудсмен Микола Кулеба вимагає розслідувати ймовірну участь немовлят із дитячих будинків у зйомках фільму російського режисера Іллі Хржановського “ДАУ. Дегенерація”, що проходили в Харкові. Зйомки фільму велися восени 2011 року, а ймовірно постраждалі діти на даний час вже ходять до школи.