Керівник швидкої доповів губернатору, що в його відомстві все гаразд

Директор КНП “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Віктор Забашта сьогодні, 22 квітня, відрапортував голові Харківської обласної державної адміністрації Олексію Кучеру про наявність у медиків засобів індивідуального захисту.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської облдержадміністрації.

“Тільки централізовано було надано 800 комбінезонів, 34 тис. Пар рукавичок, 2350 респіраторів, 197 тис. Масок. Це тільки централізовано, багато дають волонтери і, повірте, цифри значні: 307 комбінезонів, 454 щитка, шапочки та бахіли”, – сказав Забашта .

Його твердження про достатню кількість ЗІЗ спростовують волонтери, які займаються забезпеченням медиків.

Зокрема, координатор платформи “Разом проти Covid” Олена Шержукова заявила, що залучені волонтерами бізнесмени часто стикаються із тим, що медичне начальство, приховуючи правду, запевняє їх у тому, що всього достатньо.

“Ми прийшли для того, щоб допомогти. Це наш захист і це наша надія на те, що суспільство не буде інфіковано. Ви – наш кордон, який ми хочемо забезпечити. Дайте нам працювати. Ми готові надати будь-який ресурс. Ми залучаємо бізнесменів на всіх рівнях для того, щоб допомогти. І коли ми залучаємо, вони приходять, а їм кажуть: “ні, нам нічого не треба” – то, вибачте, хто приховує сьогодні правду? Правда гірка, на жаль. Але у нас немає завдання замінити собою державу, і коли держава не знає про потреби – вона не може їх закривати “, – сказала Шержукова.

Власник Superior Golf Club, харківський бізнесмен Юрій Сапронов, який від початку пандемії надає допомогу медикам й незахищеним верствам населення, висловився на своїй сторінці у Facebook ще різкіше.

“Немає ніякої повної або навіть 50% забезпеченості екіпажів бригад швидкої допомоги засобами індивідуального захисту. Припускаю, що на папірці, який у руках пана Забашти, це закуплено (до речі, зверніть увагу на цифри: наприклад, кількість респіраторів зачитана з папірця, – це на три дні роботи 98 екіпажів), тоді по дорозі з офісу Центру медицини і катастроф до підстанцій швидкої допомоги майже все загубилося. Вам брешуть Олексій! ” – написав він.

Що стосується вимоги Сапронова відсторонити від посади головного фельдшера Центру медицини катастроф Людмилу Федорову, яка у грубій формі вимагала від волонтерів, щоб вся гуманітарна допомога медикам розподілялася “тільки через її кабінет”, Забашта повідомив, що це “непорозуміння” “вже локалізовано і ним проведена роз’яснювальна бесіда “.

Губернатор Кучер запропонував медикам звертатися з цих питань прямо до нього та пообіцяв, що “незабаром він особисто відвідає медичний заклад, щоб переконатися у забезпеченості засобами індивідуального захисту медичного персоналу й поспілкуватися з колективом”.

Як повідомляв Харків Times, власник Superior Golf Club, харківський бізнесмен Юрій Сапронов, який надає допомогу лікарям та незахищеним категоріям громадян в умовах пандемії коронавірусу, заявив про незабезпеченість медиків швидкої допомоги індивідуальними засобами захисту та зажадав звільнення з посади головного фельдшера “Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”.

Станом на 22 квітня у Харківській області діагноз COVID-19 офіційно підтверджений в 14 медиків.