Бізнесмен Сапронов вимагає відсторонення від посади головного фельдшера швидкої допомоги

Фото: ХарківTimes

Власник Superior Golf Club, харківський бізнесмен Юрій Сапронов, який надає допомогу лікарям та незахищеним категоріям громадян в умовах пандемії коронавірусу, заявив про незабезпеченість медиків швидкої допомоги індивідуальними засобами захисту та зажадав звільнення з посади головного фельдшера Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Сапронова на його сторінці у Facebook.

“Принизливість системи, страх втратити роботу, брехня, залежність працівників швидкої від керівників змушують медичних працівників швидкої ризикувати більше, ніж потрібно в рази”, – написав Сапронов.

За його словами, медпрацівники на сьогодні не забезпечені індивідуальними засобами захисту, але бояться про це говорити зі страху втратити роботу.

Сапронов подякував медикам підстанції швидкої допомоги №1 на вул. Отакара Яроша, найбільшої в місті, які розповіли йому та волонтерам про дійсний стан справ у службі.

“Вони сказали правду. Для них професіоналізм, лікарська етика, чесність важливіше дурості їх керівників. На кону і життя харків’ян, і життя лікарів. У яких умовно, один респіратор на машину, ані захисних щитків, ані костюмів, ані безконтактного термометра “, – написав він.

Також Сапронов повідомив, що передав підстанції тисячу респіраторів FFP3 та сто багаторазових захисних щитків і має намір передати 12 безконтактних термометрів – по одному на машину швидкої.

“Ми спробуємо максимально допомогти одній або двом найбільшим підстанціям швидкої”, – пообіцяв бізнесмен.

Однак його ініціатива наразилася на незрозумілу реакцію головного фельдшера Центру екстреної медичної допомоги. За словами Сапронова, чиновниця зателефонувала волонтерам та зі словами “що ви собі дозволяєте?” зажадала, щоб гуманітарна допомога розподілялася “тільки через неї”, всю допомогу слід “приносити до неї в кабінет”, тому що головний фельдшер “сама знає, що їм потрібно і на яку підстанцію розподіляти”. На довершення, за словами волонтерів, жінка зажадала, щоб бригадам швидкої передали 11 термометрів, а 12-й віддали їй “про запас”.

Юрій Сапронов звернувся безпосередньо до голови облдержадміністрації Олексія Кучера.

“Шановний Олексій Кучер, Ви вважаєте це правильний діалог в принципі та із добровільними помічниками, які витрачають свої особисті кошти на допомогу державі у боротьбі з коронавірусом, зокрема? Цей чиновник, Федорова Людмила Олексіївна буде працювати й надалі головним фельдшером Центру медицини катастроф області ?”, – написав він.

Бізнесмен вимагає від керівника Центру медицини катастроф Віктора Забашти негайного відсторонення головного фельдшера із займаної посади. Від чиновниці він зажадав публічних вибачень та попередив, що в разі звільнення хоча б одного з працівників підстанції, їх захистом “будуть займатися найкращі адвокати” за рахунок Сапронова.

Як повідомляв Харків Times, у Харківській області станом на 9:00 сьогодні, 22 квітня, виявлено 82 випадки COVID-19, п’ять з яких – за минулу добу.