Українські полярники нарешті прибули на станцію в Антарктиді

Фото: НАНЦ

Сьогодні, 21 квітня, 25 Українська антарктична експедиція нарешті прибула на станцію «Академік Вернадський».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Національного Антарктичного наукового центру.

Учасники 25-ї УАЕ подолали останній відрізок шляху до Антарктиди та дісталися станції «Академік Вернадський».

Після шести днів дороги кораблем команда прибула на острів Галіндез пізно вночі (за київським часом) 21 квітня 2020 року.

«На «Вернадському» їх із нетерпінням чекали колеги з 24-ої експедиції, які відзимували уже більше року, а також сезонний загін науковців, що перебуває в Антарктиді кілька місяців», –  зазначив директор Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

За його словами, через епідемію коронавірусу та спричиненого нею карантину у 25-ої експедиції була, мабуть, найтриваліша та найскладніша подорож до Антарктиди.

Через карантинні обмеження команда не змогла з першого разу дістатися Антарктиди та змушена була повернутися до Києва. Лише завдяки скоординованій роботі багатьох українських відомств і дипломатичних установ 25-ту УАЕ вдалося доправити до Чилі наприкінці березня. Там полярники пройшли двотижневу обсервацію та 14 квітня нарешті вирушили на станцію «Академік Вернадський».

«Для кожної команди головним випробуванням на шляху до Антарктиди є прохід штормової протоки Дрейка, яка є однією з «найскаженіших» у світі. Однак цього разу протока була досить спокійною та привітною до нашої експедиції», – поділився враженнями Ігор Дейнека, лікар 25 УАЕ.

Нині на станції складні погодні умови: дуже вітряно та сніжно. Головним завданням полярників протягом наступних кількох днів є розвантаження корабля. У Чилі на нього завантажили приблизно 6 фур продуктів, приладів та пального.

Після розвантаження судна команда 24-ї УАЕ передасть станцію 25-ій науковій експедиції та вирушить в Україну.

Як повідомляв Харків Times, через пандемію коронавірусу у світі 25-я Українська антарктична експедиція за участю харківських вчених не змогла дістатися до станції “Академік Вернадський” і була змушена повернутися до Києва.

За другої спроби 25 УАЕ змогла подолати більшу частину шляху і добратися до сусіднього з Антарктидою материка – Південної Америки.

Команда 25-ї УАЕ завершила двотижневу обсервацію в Чилі і вирушила з чилійського порту Пунта-Аренас до Антарктиди.